Francja przyznaje się do zabicia afgańskich dzieci

[2010-04-29 20:31:53]

Armia francuska przyznała, że w ataku rakietowym w kontrolowanej przez talibów części Afganistanu zginęło czworo dzieci. Pocisk wystrzelono z bazy w prowincji Kapisa po tym, jak zostali Francuzi żołnierze zaatakowani. Rzecznik sił zbrojnych stwierdził, że dzieci zginęły w wymianie ognia, ale jednocześnie utrzymuje, że atakujący nie zdawali sobie sprawy z obecności cywilów w polu ostrzału.

Dziennikarka Al Dżaziry Hoda Abdel Hamid 29 kwietnia tak skomentowała tę sprawę: To zdarzyło się 6 kwietnia, ale wyszło na jaw dopiero dzisiaj, ponieważ, jak twierdzi rzecznik prasowy francuskiej armii, tak długo zajęło przeprowadzenie śledztwa (...) Oczekujemy mnóstwa oburzenia ze strony afgańskich urzędników i zwykłych ludzi w odpowiedzi na ten incydent. (…) Ataki takie, jak ten, gdzie giną cywile, są doskonałe dla talibskiej propagandy.

Jarosław Klebaniuk

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.