Poznań: Nowy związek zawodowy

[2004-09-08 14:19:53]

W Poznaniu powstał nowy związek zawodowy. Nosi on nazwę Inicjatywa Pracownicza i został wczoraj oficjalnie zarejestrowany przez sąd.

Inicjatywa Pracownicza nieformalnie istnieje od 2002 roku. Utworzyła go grupa działaczy poznańskiej Federacji Anarchistycznej oraz działacze mniejszych organizacji związkowych. Jak zapowiada Jarosław Urbański, jeden z liderów Inicjatywy, związek nie zamierza skupiać się na obsadzaniu etatów czy utrzymywaniu budynków. Działacze IP pragną utrzymywać kontakty z organizacjami związkowymi w innych krajach, prowadzić kampanie informacyjne wśród polskich pracowników oraz brać udział w realnych akcjach. Inicjatywa Pracownicza jest do tej pory znana między innymi z organizacji bojkotu produktów koncernu spożywczego Nestlé i sieci barów McDonald’s, udziału w obronie pracowników fabryki kabli w Ożarowie Mazowieckim, zakładów motorowych w Nysie czy zakładów cukierniczych Goplana.

Inicjatywa Pracownicza działa póki co w Poznaniu, Szczecinie, Warszawie, Białymstoku i Łodzi.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.