Kwaśniewska szefową komitetu Cimoszewicza

[2005-06-30 13:02:31]

Komitet Wyborczy Włodzimierza Cimoszewicza zainaugurował działalność. Na jego czele stanęła Jolanta Kwaśniewska.

Cimoszewicz podziękował Kwaśniewskiej za poparcie i za to, że zdecydowała się przyjąć propozycję przewodniczenia komitetowi wyborczemu.

Zaapelował też do swoich konkurentów w wyborach o wysoki standard kultury politycznej w nadchodzącej kampanii. "Z mojej strony możecie nie obawiać się brudnych ataków i argumentów personalnych, was też gorąco do tego zachęcam" - powiedział, zwracając się do innych kandydatów.

Szef SLD Wojciech Olejniczak zadeklarował poparcie dla kandydatury Cimoszewicza. "To dla mnie ogromny zaszczyt" - zapewnił. Marszałek Senatu Longin Pastusiak przekazał Cimoszewiczowi listę poparcia podpisaną przez 48 senatorów.

Podczas posiedzenia komitetu nie przedstawiono oficjalnego składu komitetu. Część osób, o których wcześniej mówiono jako o członkach komitetu była jednak obecna w Bibliotece UW.

Byli m.in.: minister kultury Waldemar Dąbrowski, minister obrony Jerzy Szmajdziński, Kazimierz Kutz, Grzegorz Lato, Longin Pastusiak, Wojciech Olejniczak, prof. UW Janusz Czapiński oraz twórca teatralny Xymena Zaniewska. Pełnomocnikiem komitetu Cimoszewicza został Ryszard Piotrowski, a pełnomocnikiem finansowym Andrzej Szukalski.

Bartosz Nowaczyk

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.