Kwaśniewska szefową komitetu Cimoszewicza

[2005-06-30 13:02:31]

Komitet Wyborczy Włodzimierza Cimoszewicza zainaugurował działalność. Na jego czele stanęła Jolanta Kwaśniewska.

Cimoszewicz podziękował Kwaśniewskiej za poparcie i za to, że zdecydowała się przyjąć propozycję przewodniczenia komitetowi wyborczemu.

Zaapelował też do swoich konkurentów w wyborach o wysoki standard kultury politycznej w nadchodzącej kampanii. "Z mojej strony możecie nie obawiać się brudnych ataków i argumentów personalnych, was też gorąco do tego zachęcam" - powiedział, zwracając się do innych kandydatów.

Szef SLD Wojciech Olejniczak zadeklarował poparcie dla kandydatury Cimoszewicza. "To dla mnie ogromny zaszczyt" - zapewnił. Marszałek Senatu Longin Pastusiak przekazał Cimoszewiczowi listę poparcia podpisaną przez 48 senatorów.

Podczas posiedzenia komitetu nie przedstawiono oficjalnego składu komitetu. Część osób, o których wcześniej mówiono jako o członkach komitetu była jednak obecna w Bibliotece UW.

Byli m.in.: minister kultury Waldemar Dąbrowski, minister obrony Jerzy Szmajdziński, Kazimierz Kutz, Grzegorz Lato, Longin Pastusiak, Wojciech Olejniczak, prof. UW Janusz Czapiński oraz twórca teatralny Xymena Zaniewska. Pełnomocnikiem komitetu Cimoszewicza został Ryszard Piotrowski, a pełnomocnikiem finansowym Andrzej Szukalski.

Bartosz Nowaczyk

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

12 grudnia:

1841 - W Londynie powstała Gromada Praga Ludu Polskiego. Nazwa nawiązywała do rzezi Pragi w powstaniu kościuszkowskim. Organizacja w swym programie głosiła rewolucję agrarną oraz łączyla socjalizm z chrześcijaństwem.

1886 - Urodził się Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, za rządów sanacji więzień twierdzy brzeskiej.

1890 - W Berlinie powstało Towarzystwo Socjalistów Polskich.

1916 - Zmarła Helena Patursson, pisarka pochodząca z Wysp Owczych, feministka.

1925 - Położono kamień węgielny pod budowę pierwszej kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

1946 - Francja: Na czele mniejszościowego rządu złożonego z samych socjalistów stanął Leon Blum.

1947 - Palestyna: Żydowska organizacja terrorystyczna Irgun przeprowadziła zamachy bombowe na autobusy w Hajfie i Ramli. Zginęło 27 osób, a 30 zostało rannych.

1969 - Włochy: 17 osób zginęło, a 88 zostało rannych w wyniku wybuchu bomby podłożonej przez neofaszystów w Mediolanie.

2015 - Arabia Saudyjska: Po raz pierwszy kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych.