Kwaśniewska szefową komitetu Cimoszewicza

[2005-06-30 13:02:31]

Komitet Wyborczy Włodzimierza Cimoszewicza zainaugurował działalność. Na jego czele stanęła Jolanta Kwaśniewska.

Cimoszewicz podziękował Kwaśniewskiej za poparcie i za to, że zdecydowała się przyjąć propozycję przewodniczenia komitetowi wyborczemu.

Zaapelował też do swoich konkurentów w wyborach o wysoki standard kultury politycznej w nadchodzącej kampanii. "Z mojej strony możecie nie obawiać się brudnych ataków i argumentów personalnych, was też gorąco do tego zachęcam" - powiedział, zwracając się do innych kandydatów.

Szef SLD Wojciech Olejniczak zadeklarował poparcie dla kandydatury Cimoszewicza. "To dla mnie ogromny zaszczyt" - zapewnił. Marszałek Senatu Longin Pastusiak przekazał Cimoszewiczowi listę poparcia podpisaną przez 48 senatorów.

Podczas posiedzenia komitetu nie przedstawiono oficjalnego składu komitetu. Część osób, o których wcześniej mówiono jako o członkach komitetu była jednak obecna w Bibliotece UW.

Byli m.in.: minister kultury Waldemar Dąbrowski, minister obrony Jerzy Szmajdziński, Kazimierz Kutz, Grzegorz Lato, Longin Pastusiak, Wojciech Olejniczak, prof. UW Janusz Czapiński oraz twórca teatralny Xymena Zaniewska. Pełnomocnikiem komitetu Cimoszewicza został Ryszard Piotrowski, a pełnomocnikiem finansowym Andrzej Szukalski.

Bartosz Nowaczyk

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

17 lutego:

1600 - W Rzymie spalono na stosie Giordano Bruno.

1856 - W Paryżu zmarł Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa, autor m.in. "Pieśni śląskich tkaczy".

1935 - W Warszawie odbyła się narada partii robotniczych zwołana przez Radę Naczelną PPS z udziałem KPP i Bundu; wysunięto postulat walki o 6-godzinny dzień pracy.

2013 - Rafael Correa zwyciężył w I turze wyborów prezydenckich w Ekwadorze, zdobywając 57 proc. głosów.