Spadek bezrobocia w UE

[2017-03-06 16:36:49]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w styczniu bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 8,9% w styczniu 2016 roku do 8,1% w styczniu 2017 roku. W grudniu minionego roku stopa bezrobocia wynosiła 8,2%. W strefie euro poziom bezrobocia w styczniu 2017 roku wynosił 9,6%, a rok wcześniej 10,4%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 3,4%, w Niemczech – 3,8% i na Węgrzech – 4,3% (dane z grudnia ubiegłego roku). Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,0% (dane z listopada), w Hiszpanii – 18,2% i na Cyprze – 14,1%.

W okresie styczeń 2016 – styczeń 2017 w 25 krajach odnotowano spadek stopy bezrobocia, a w 3 wzrosło. Największy spadek bezrobocia odnotowano w Chorwacji (z 14,8% do 11,3%) i w Hiszpanii – (z 20,6% do 18,2%). Najbardziej pogorszyła się sytuacja na rynku pracy na Cyprze (wzrost bezrobocia z 13,1% do 14,1%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 6,7% w styczniu 2016 roku do 5,4% w styczniu 2017 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 19,3% do 17,7%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 6,5% oraz w Czechach – 8,9%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 45,7% (w listopadzie) oraz w Hiszpanii – 42,2%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od stycznia 2016 roku do stycznia 2017 roku spadło z 8,7% do 7,9%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,1% do 8,4%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W styczniu bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,8% (rok wcześniej 4,9%).

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

29 kwietnia:

1966 - Oddano do użytku nowy ośrodek TVP Katowice wraz z 90-metrową wieżą telewizyjną.

1970 - Wojna wietnamska: w celu tropienia partyzantów Viet Congu wojska USA i Wietnamu Płd. dokonują inwazji na sąsiednią Kambodżę.

1991 - Haiti: Obalenie demokratycznie wybranego prezydenta Jeana-Bertranda Aristide'a.

2004 - W Warszawie odbył się Antyszczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego.

2006 - Zmarł John K. Galbraith, amerykański ekonomista, zwolennik keynesizmu i interwencjonizmu w gospodarce.

2007 - W Zagrzebiu zmarł Ivica Račan, premier Chorwacji w latach 2000-2003, założyciel i lider Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji.