Wzrost udziału energii odnawialnej w UE

[2018-01-29 01:45:38]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące udziału energii odnawialnej w całości zużywanej energii w krajach należących do Unii Europejskiej w 2016 roku.

W całej UE energia odnawialna w 2016 r. stanowiła 17,0% całej zużywanej energii, czyli o 8,5 pkt proc. więcej niż w 2004 r. i o 0,3 pkt proc. więcej niż w 2014 r. Z raportu wynika, że od 2004 r. do 2016 r. udział źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu energii brutto wzrósł we wszystkich państwach członkowskich UE, a w porównaniu z 2015 r. wzrost nastąpił w 15 krajach.

Największy udział energii ze źródeł odnawialnych w ostatecznym zużyciu energii w 2016 roku był w Szwecji – 53,8%, w Finlandii – 38,7%, na Łotwie – 37,2%, w Austrii – 33,5% i w Danii – 32,2%, a najniższy w Luksemburgu – 5,4%, w Holandii i na Malcie – po 6,0% i w Belgii – 8,7%.

Stosunkowo nisko w rankingu znajduje się Polska. W 2016 roku zużycie energii odnawialnej w Polsce stanowiło 11,3% całej eksploatowanej energii, czyli o 0,4 pkt proc. mniej niż rok wcześniej i o 4,4 pkt proc. więcej niż w 2004 r.

Bardzo duży udział energii odnawialnej mają nienależące do UE Norwegia – 69,4% i Islandia – 72,6%.

Celem przyjętym przez kraje członkowskie jest zużycie energii odnawialnej na poziomie 20% do 2020 roku dla całej UE, przy czym dla różnych państw zostały przyjęte różne cele. Póki co założone cele zrealizowało 11 krajów: Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Litwa, Rumunia, Szwecja, Węgry i Włochy. Najdalej do realizacji założonych celów są Holandia, Francja, Irlandia i Wielka Brytania. Cel dla Polski wynosi 15%.

Piotr Szumlewicz

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

17 czerwca:

1789 - Stan trzeci ogłosił się Zgromadzeniem Narodowym, początek rewolucji we Francji.

1848 - Wiosna ludów: bombardowanie miasta przez wojska austriackie doprowadziło do kapitulacji powstania w Pradze.

1918 - Została założona Łotewska Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza (LSDSP).

1929 - Przybycie do Polski, na zaproszenie PPS, delegacji Międzynarodówki Socjalistycznej na czele z jej przewodniczącym Emilem Vandervelde.

1934 - Władze sanacyjne wydały dekret o utworzeniu w Berezie Kartuskiej "obozu izolacji dla osób zagrażających bezpieczeństwu i porządkowi publicznemu".

1936 - Urodził się Ken Loach, angielski reżyser, marksista, nagrodzony Złotą Palmą w Cannes za film "Wiatr buszujący w jęczmieniu".

1945 - Urodził się Ken Livingstone, polityk lewicowy, długoletni burmistrz Londynu, doradca H. Chaveza.

1991 - RPA: Zniesienie apartheidu

2004 - Zmarł Jacek Kuroń.