Wzrost udziału energii odnawialnej w UE

[2018-01-29 01:45:38]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące udziału energii odnawialnej w całości zużywanej energii w krajach należących do Unii Europejskiej w 2016 roku.

W całej UE energia odnawialna w 2016 r. stanowiła 17,0% całej zużywanej energii, czyli o 8,5 pkt proc. więcej niż w 2004 r. i o 0,3 pkt proc. więcej niż w 2014 r. Z raportu wynika, że od 2004 r. do 2016 r. udział źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu energii brutto wzrósł we wszystkich państwach członkowskich UE, a w porównaniu z 2015 r. wzrost nastąpił w 15 krajach.

Największy udział energii ze źródeł odnawialnych w ostatecznym zużyciu energii w 2016 roku był w Szwecji – 53,8%, w Finlandii – 38,7%, na Łotwie – 37,2%, w Austrii – 33,5% i w Danii – 32,2%, a najniższy w Luksemburgu – 5,4%, w Holandii i na Malcie – po 6,0% i w Belgii – 8,7%.

Stosunkowo nisko w rankingu znajduje się Polska. W 2016 roku zużycie energii odnawialnej w Polsce stanowiło 11,3% całej eksploatowanej energii, czyli o 0,4 pkt proc. mniej niż rok wcześniej i o 4,4 pkt proc. więcej niż w 2004 r.

Bardzo duży udział energii odnawialnej mają nienależące do UE Norwegia – 69,4% i Islandia – 72,6%.

Celem przyjętym przez kraje członkowskie jest zużycie energii odnawialnej na poziomie 20% do 2020 roku dla całej UE, przy czym dla różnych państw zostały przyjęte różne cele. Póki co założone cele zrealizowało 11 krajów: Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Litwa, Rumunia, Szwecja, Węgry i Włochy. Najdalej do realizacji założonych celów są Holandia, Francja, Irlandia i Wielka Brytania. Cel dla Polski wynosi 15%.

Piotr Szumlewicz

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

19 sierpnia:

1909 - W Warszawie urodził się Jerzy Andrzejewski, prozaik, publicysta, felietonista, scenarzysta, poseł na Sejm PRL I kadencji, współzałożyciel KOR.

1919 - Centralny Komitet Wykonawczy PPS wydał odezwę wzywającą polską klasę robotniczą do udzielenia I Powstaniu Śląskiemu maksymalnej i wszechstronnej pomocy.

1936 - Hiszpania: Federico García Lorca, hiszpański poeta i dramatopisarz, został zamordowany przez bojówkę Falangi.

1937 - Policja otworzyła ogień do chłopów blokujących drogę w Harcie na Podkarpaciu, zabijając dwóch z nich.

1953 - W zaaranżowanym przez CIA i MI6 przewrocie został obalony premier Iranu M. Mosaddegh. Pełną władze w kraju przejął szach M. R. Pahlavi.

1994 - Sri Lanka: Chandrika Kumaratunga objęła funkcję premiera.