Spadek bezrobocia w UE

[2018-04-05 22:46:52]

Eurostat przedstawił dane na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w styczniu bieżącego roku. Zgodnie z nimi bezrobocie w UE-28 spadło z 8,0% w lutym 2017 roku do 7,1% w lutym 2018 roku. W styczniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 7,2%. W strefie euro poziom bezrobocia w lutym 2018 roku wynosił 8,5%, a rok wcześniej 9,6%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 2,4% oraz w Niemczech i na Malcie – 3,5%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 20,8% (dane z grudnia ubiegłego roku), w Hiszpanii – 16,1% i we Włoszech – 10,9%.

W ciągu ostatniego roku we wszystkich krajach UE odnotowano spadek stopy bezrobocia z wyjątkiem Estonii, gdzie bezrobocie wzrosło z 5,8% do 6,5% (między styczniem 2017 r. i styczniem 2018 r.). Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze (z 12,6% do 9,6%), w Grecji (z 23,4% w grudnia 2016 r. do 20,8% w grudnia 2017 r.), w Chorwacji (z 12,0% do 9,6%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 5,2% w lutym 2017 roku do 4,4% w lutym 2018 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 17,3% do 15,9%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej było w Niemczech – 6,2%, w Holandii – 7,2% i w Czechach – 7,5%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia było w Grecji – 45,0% (w grudniu 2017 r.), w Hiszpanii – 35,5% oraz we Włoszech – 32,8%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od lutym 2017 roku do lutym 2018 roku spadło z 7,8% do 6,9%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 8,3% do 7,4%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W lutym bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,1% (rok wcześniej 4,7%).

Piotr Szumlewicz

30 marca:

1689 - Kazimierz Łyszczyński, filozof, polityk i niezależny myśliciel został stracony na warszawskim Rynku Starego Miasta za ateistyczne przekonania zawarte traktacie De non existentia Dei (O nieistnieniu Boga).

1689 - Kazimierz Łyszczyński został publicznie ścięty na Rynku Starego Miasta w Warszawie za ateizm, a jego zwłoki spalono za miastem.

1925 - W Warszawie powstał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych - związana z PPS centrala polskiego sportu robotniczego.

1928 - Urodził się Robet Badinter, francuski prawnik i polityk; wraz François Mitterandem doprowadził do zniesienia kary śmierci we Francji.

1950 - Zmarł Léon Blum, socjalistyczny polityk francuski, trzykrotny premier Francji w latach 1936-1937, 1938 i 1946-1947.

1952 - W Grecji stracono komunistę Nikosa Belojanisa, czołowego działacza zdelegalizowanej KKE.

2006 - Portia Simpson-Miller z centrolewicowej Ludowej Partii Narodowej została pierwszą kobietą-premierem Jamajki.

2010 - Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz, publicysta, filmoznawca, krytyk filmowy i scenarzysta.

2010 - Zmarł Marcel Szary, działacz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i przedstawiciel załogi w zarządzie poznańskich zakładów Cegielskiego.