ONZ wzywa do zniesienia sankcji wobec Wenezueli

[2021-02-13 19:55:27]

Po 12-dniowej wizycie w Wenezueli, Alena Douhan, specjalna sprawozdawczyni ONZ ds. sankcji, we wstępnym raporcie zaleciła ich zniesienie i przyznanie władzom tego kraju dostępu do zamrożonych funduszy.

Aktywa Wenezueli, wynoszące 6 mld dolarów, pozostają zamrożone w bankach w USA, Wielkiej Brytanii i Portugalii.

Jednostronne sankcje nakładane przez Stany Zjednoczone, Unię Europejską i inne kraje zaostrzyły wspomniane nieszczęścia w Wenezueli - powiedziała Douhan.

Od marca 2015 r., kiedy administracja Baracka Obamy ogłosiła Wenezuelę „niezwykłym i nadzwyczajnym zagrożeniem dla bezpieczeństwa narodowego”, kraj ten został objęty jednymi z najsurowszych sankcji na świecie. Sankcje te wymierzone są w przemysł naftowy Wenezueli, odcinając tym samym jej główne źródło dochodów.

W raporcie opracowanym przez Centre for Economic and Policy Research (CEPR) oszacowano, że w latach 2017-18 sankcje USA przyczyniły się do śmierci 40 tys. Wenezuelczyków .

W-24, wch

na zdjęciu Alena Douhan, fot. ohchr.org

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

15 sierpnia:

1919 - W Mysłowicach Grenzschutz otworzył ogień do ok. 3 tys. górników i ich rodzin, domagających się zaległych wypłat. W masakrze zginęło 7 polskich górników, 2 kobiety i 13-letni chłopiec, co doprowadziło do strajku generalnego i wybuchu I powstania śląskiego.

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1944 - Rada Jedności Narodowej przyjęła radykalną uchwałę ws. reform społecznych.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1960 - Kongo proklamowało niepodległość.

1969 - USA: Rozpoczął się festiwal w Woodstock.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.