ATTAC i śląska KP popiera KPiORP

[2006-02-03 16:59:46]

Stowarzyszenie ATTAC Polska poparło Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników. Wiceprzewodniczący ATTAC, Piotr Kawiorski poinformował też, iż zarząd stowarzyszenia podjął decyzję o uczestniczeniu ATTAC w pracach Komitetu oraz w pikietach, zaplanowanych na 16 lutego br.

ATTAC (Obywatelska Inicjatywa Opodatkowania Obrotu Kapitałowego) w Polsce powstał w 2001 r. Jak piszą jego działacze, celem Stowarzyszenia jest przeciwstawianie się wszelkim formom wyzysku i dyskryminacji jednostek, grup społecznych i narodów, realizowanym za pomocą dominacji ekonomicznej, przymusu politycznego oraz regulacji prawnych sprzyjających korupcji i powstawaniu nieuzasadnionych przywilejów.

Z kolei w podpisanym dziś oświadczeniu przewodniczący Zarządu Wojewódzkiego OPZZ Konfederacja Pracy na Śląsku, Stanisław Wiśniowski, napisał, że jego związek kierując się statutem oraz potrzebą integrowania środowiska związkowego w kwestii obrony praw pracowniczych i związkowych wnosi akces do KPiORP. Zadeklarował jednocześnie, że jego związek będzie wspierać prawnie, organizacyjnie i personalnie inicjatywy podejmowane przez Komitet.

Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników założyli 21 stycznia w Warszawie związkowcy represjonowani za swoją działalność związkową. Inicjatorami organizacji są: Krzysztof Łabądź, przewodniczący Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień`80" w kopalni "Budryk", Dariusz Skrzypczak, szef zakładowej organizacji NSZZ "Solidarność" w poznańskiej Goplanie oraz Sławomir Kaczmarek z Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza w Uniontex w Łodzi.

Trzon Komitetu stanowią: WZZ "Sierpień`80", OZZ Inicjatywa Pracownicza oraz Związek Zawodowy Metalowców. W tworzenie Komitetu od początku włączyły się także: Grupa na rzecz Partii Robotniczej, Czerwony Kolektyw-Lewicowa Alternatywa, Młodzi Socjaliści, Stowarzyszenie "Enklawa". Działalność Komitetu wspierają m.in. redakcje: lewica.pl, tygodnika "Kurier Związkowy", miesięcznika "Nowy Robotnik", pisma "Rewolucja" oraz portalu Lewica Bez Cenzury. Poparcie dla KPiORP wyrażają lokalne grupy Federacji Anarchistycznej.

Liderami Komitetu są m.in.: Bogusław Ziętek, przewodniczący WZZ "Sierpień`80", Zdzisław Tuszyński, szef ZZ Metalowcy, Jarosław Urbański - OZZ Inicjatywa Pracownicza oraz Adrian Zandberg z Młodych Socjalistów.

Wcześniej KPiORP poparały m.in. takie organizacje, jak: Komunistyczna Partia Polski, Organizacja Młodzieżowa Towarzystwa Uniwersytetów Robotniczych, Ogólnopolski Związek Bezrobotnych, Ruch Nowej Generacji.

Magdalena Ostrowska

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).