ATTAC i śląska KP popiera KPiORP

[2006-02-03 16:59:46]

Stowarzyszenie ATTAC Polska poparło Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników. Wiceprzewodniczący ATTAC, Piotr Kawiorski poinformował też, iż zarząd stowarzyszenia podjął decyzję o uczestniczeniu ATTAC w pracach Komitetu oraz w pikietach, zaplanowanych na 16 lutego br.

ATTAC (Obywatelska Inicjatywa Opodatkowania Obrotu Kapitałowego) w Polsce powstał w 2001 r. Jak piszą jego działacze, celem Stowarzyszenia jest przeciwstawianie się wszelkim formom wyzysku i dyskryminacji jednostek, grup społecznych i narodów, realizowanym za pomocą dominacji ekonomicznej, przymusu politycznego oraz regulacji prawnych sprzyjających korupcji i powstawaniu nieuzasadnionych przywilejów.

Z kolei w podpisanym dziś oświadczeniu przewodniczący Zarządu Wojewódzkiego OPZZ Konfederacja Pracy na Śląsku, Stanisław Wiśniowski, napisał, że jego związek kierując się statutem oraz potrzebą integrowania środowiska związkowego w kwestii obrony praw pracowniczych i związkowych wnosi akces do KPiORP. Zadeklarował jednocześnie, że jego związek będzie wspierać prawnie, organizacyjnie i personalnie inicjatywy podejmowane przez Komitet.

Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników założyli 21 stycznia w Warszawie związkowcy represjonowani za swoją działalność związkową. Inicjatorami organizacji są: Krzysztof Łabądź, przewodniczący Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień`80" w kopalni "Budryk", Dariusz Skrzypczak, szef zakładowej organizacji NSZZ "Solidarność" w poznańskiej Goplanie oraz Sławomir Kaczmarek z Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza w Uniontex w Łodzi.

Trzon Komitetu stanowią: WZZ "Sierpień`80", OZZ Inicjatywa Pracownicza oraz Związek Zawodowy Metalowców. W tworzenie Komitetu od początku włączyły się także: Grupa na rzecz Partii Robotniczej, Czerwony Kolektyw-Lewicowa Alternatywa, Młodzi Socjaliści, Stowarzyszenie "Enklawa". Działalność Komitetu wspierają m.in. redakcje: lewica.pl, tygodnika "Kurier Związkowy", miesięcznika "Nowy Robotnik", pisma "Rewolucja" oraz portalu Lewica Bez Cenzury. Poparcie dla KPiORP wyrażają lokalne grupy Federacji Anarchistycznej.

Liderami Komitetu są m.in.: Bogusław Ziętek, przewodniczący WZZ "Sierpień`80", Zdzisław Tuszyński, szef ZZ Metalowcy, Jarosław Urbański - OZZ Inicjatywa Pracownicza oraz Adrian Zandberg z Młodych Socjalistów.

Wcześniej KPiORP poparały m.in. takie organizacje, jak: Komunistyczna Partia Polski, Organizacja Młodzieżowa Towarzystwa Uniwersytetów Robotniczych, Ogólnopolski Związek Bezrobotnych, Ruch Nowej Generacji.

Magdalena Ostrowska

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

23 marca:

1794 - Tadeusz Kościuszko przybył do Krakowa.

1900 - We Frankfurcie nad Menem urodził się Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1927 - Polskie władze zelegalizowały partię Białoruska Włościańsko-Robotnicza Hromada.

1936 - W Krakowie odbył się solidarnościowy strajk protestacyjny przeciw brutalnej akcji policji w fabryce "Semperit"; doszło do starcia 20-tysięcznej demonstracji z policją; 10 osób zabitych.

1987 - Willy Brandt ustąpił z funkcji przewodniczącego Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD).