Demonstracje poparcia dla białoruskiej opozycji

[2006-02-17 14:54:59]

W kilku miastach Polski zorganizowano 16 lutego demonstracje w geście solidarności z białoruską opozycją. Ich uczestnicy wzywali prezydenta Aleksandra Łukaszenkę do przeprowadzenia 19 marca wolnych, demokratycznych wyborów prezydenckich.

Największa pikieta odbyła się w Warszawie. Wzieło w niej udział około 200 osób. Zgromadzeni skandowali "Wolne Wybory, wolna Białoruś!", "Europa z Białorusią" i "Nikt nie zdusi Białorusi".

Po akcji odbył się koncert białoruskieg zespołu Neuro Dubel, oraz polskiego Big Cycu. Podobne pikiety, happeningi i koncerty odbyły się w Łodzi, Lublinie, Białymstoku, Gorzowie Wielkopolskim, Kaliszu, Poznaniu i Wrocławiu.

W zwiazku z demonstracjami Front Narodowo-Robotniczy zorganizował w Warszawie, Katowicach, Mysłowicach, Gliwicach, Bytomiu, Sosnowcu, Wrocławiu i Lublinie akcję plakatowo-ulotkową.

W rozdawanych przez działaczy FNR ulotkach można było przeczytać m.in.: Antybiałoruskie działania podjęte przez niezorientowaną młodzież, a organizowane przez beneficjentów środowiska Georga Sorosa są niedopuszczalną i bezczelną ingerencją w wewnętrzne sprawy narodu i państwa białoruskiego. Szkalując Białoruś i jej demokratycznie wybrane władze, szkodzą oni stosunkom polsko-białoruskim co jest widocznym uzależnieniem od władz USA.

W Katowicach odbyło się spotkanie z liderem grupy Marcinem Gruszką, poświęcone sytuacji mniejszości polskiej na Białorusi, który stwierdził m.in., że marginalna część polskiej mniejszości daje się wykorzystywac do działań przeciwko legalnie wybranej białoruskiej władzy.

Szymon Martys

DLACZEGO SOCJALIŚCI SĄ ZA ŚWIATEM BEZ GRANIC?
Komunikator ZOOM
14 października (środa), godz. 18.30

20 października:

1891 - SPD jako pierwsza partia niemiecka opowiedziała się za prawem wyborczym dla kobiet.

1917 - W Berlinie urodził się Stéphane Hessel, francuski pisarz, dyplomata, działacz ruchu oporu, więzień KL Buchenwald.

1924 - W Warszawie urodził się Jarosław Ładosz, jeden z najwybitniejszych filozofów marksistowskich w Polsce.

1926 - W Elmhurst zmarł Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy, kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1944 - Wojska radzieckie i jugosłowiańscy partyzanci wyzwolili Belgrad spod okupacji hitlerowskiej.

1946 - W Mürzzuschlag urodziła się Elfriede Jelinek, austriacka pisarka, socjalistka i feministka, lauretka literackiej Nagrody Nobla w 2004 roku.

1994 - W Moskwie zmarł Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

2011 - ETA ogłosiła definitywnie zakończenie podejmowania działań zbrojnych.

2012 - Zmarł Paul Kurtz, amerykański filozof, czołowy działacz ruchu wolnomyślicielsko-racjonalistycznego, organizator, wydawca.