Warszawa: Solidarni z Białorusią

[2007-05-03 22:18:33]

Dwa dni, na zaproszenie Socjaldemokracji Polskiej, gościli w Polsce przedstawiciele Białoruskiej Partii Socjaldemokratycznej Hramada – Walerij Frałou – wiceprzewodniczący partii oraz Alaksij Karol – pełnomocnik lidera białoruskich socjaldemokratów Aleksandra Kazulina.

Reprezentanci opozycji białoruskiej uczestniczyli w wiecu i pochodzie 1-majowym organizowanym przez OPZZ – największą centralę związków zawodowych w Polsce. Uczestnicy wiecu wyrazili solidarność z opozycją białoruską i przyjęli apel Lewicy i Demokratów o natychmiastowe uwolnienie przewodniczącego Hramady Aleksandra Kazulina.

W krótkim wystąpieniu Alaksei Karol podziękował polskiej lewicy za zaproszenie i wyrazy solidarności.

Po pochodzie przedstawiciele Hramady spotkali się z Markiem Borowskim, Wojciechem Olejniczakiem i Waldemarem Witkowskim.

Socjaldemokraci białoruscy poinformowali, że obecnie najważniejsze są dwa zadania: doprowadzenie do uwolnienia Kazulina oraz zjednoczenie w jednym bloku wszystkich sił opozycji białoruskiej. W tej pierwszej kwestii bardzo liczą na poparcie całego demokratycznego świata.

Politycy polskiej lewicy zadeklarowali poparcie oraz pomoc dla działań na rzecz demokratycznych przemian na Białorusi zarówno w Polsce, jak i w Parlamencie Europejskim oraz Partii Europejskich Socjalistów.

Przemysław Gołębski

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.