Amborski: Znajdzie się cela dla Leszka Millera

[2010-02-23 02:02:25]

22 lutego Klub Współczesnej Myśli Politycznej gościł w auli Instytutu Maszyn Przepływowych PAN w Gdańsku byłego premiera, Leszka Millera.
W czasie swojej prelekcji były przewodniczący SLD diagnozował przyczyny klęski partii socjaldemokratycznych w całej Europie, zwracając szczególną uwagę na, jak się wyraził, zbyt anachroniczne programy gospodarcze, przez które partie lewicowe nie mogą konkurować obecnie z partiami liberalnymi.

Oceniając dokonania kolejnych ekip rządzących ostatnich lat, posłużył się obrazowym zestawieniem rządów liberałów, jako "specjalistów od gospodarki" oraz rządów lewicowych - wrażliwych społecznie.

Opisując obecną sytuację polityczną w Polsce, Leszek Miller po raz kolejny porównał Prawo i Sprawiedliwość do partii narodowo-socjalistycznej, zarzucając jej antysystemowy charakter oraz negatywną ocenę transformacji ustrojowej ostatnich dwudziestu lat. Przewidywał także powrót dawnego elektoratu SLD przejętego przez Platformę Obywatelską.

Odpowiadając na padające z sali pytania, były premier przede wszystkim po raz kolejny podkreślił, że był, jest i będzie zwolennikiem podatku liniowego oraz usprawiedliwiał decyzję o wysłaniu polskich wojsk do Iraku, nadal uznając ją za słuszną.

Grzegorz Ilnicki z Polskiej Partii Socjalistycznej zarzucił Millerowi, że nie umie przyznać się do pomyłki w sprawie Iraku. Przypominał, że Amerykanie wycofali się z zarzutów dotyczących posiadania przez Irak broni masowego rażenia, którego okazały się kłamliwe. Andrzej Skiba z Młodych Socjalistów zwrócił uwagę m.in. na trudności po neoliberalnych reformach, które dotknęły studentów, lokatorów i stoczniowców ze strony rządu SLD. Najwięcej emocji wzbudziło wystąpienie Pawła Amborskiego z PPS, który nazwał Millera ekonomicznym analfabetą, przypominając, że podczas pełnienia przez byłego premiera funkcji ministra spraw wewnętrznych rządzie Włodzimierza Cimoszewicza, służby specjalne prowadziły inwigilację Polskiej Partii Socjalistycznej. Amborski zakończył swoją wypowiedź stwierdzeniem może nie dziś, ale już jutro, znajdzie się cela dla Leszka Millera.

Były premier nie podjął się jednak odpowiedzi na większość poruszonych kwestii. W podsumowaniu spotkania, Leszek Miller podkreślił, że ideały, którymi rządzi się młodość, w praktyce odchodzą na drugi plan. Zgromadzeni na sali słuchacze, podzielili się na zwolenników członków PPS-MS oraz byłego premiera.

Jakub Klimczak

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.