Majchrowski: "Kraków kocha Jana Pawła II"

[2010-10-24 09:20:39]

23 października w Krakowie odbyło się wmurowanie kamienia węgielnego pod świątynię w Centrum Jana Pawła II "Nie lękajcie się!" wznoszonym w krakowskich Łagiewnikach. Ma być to pierwszy kościół pod wezwaniem Jana Pawła II, mimo że nie został jeszcze oficjalnie beatyfikowany. Według przedstawionych planów w przyszłości mają się w nim znaleźć relikwie zmarłego papieża. Całością projektu kieruje metropolita krakowski kard. Stanisław Dziwisz. W 2006 r. podczas pielgrzymki do Polski kamień węgielny poświęcił już obecny papież Benedykt XVI.

Nie chcemy budować kościoła ani centrum tylko dla ludzi. Ani nie mamy zamiaru mówić, że tu chodzi tylko o Boga. To miejsce i to dzieło winno być sprawą bosko-ludzką - powiedział kard. Dziwisz. Oby to dzieło było wyciągnięciem dłoni w kierunku religijnych i humanistycznych potrzeb współczesnego człowieka, zwłaszcza młodzieży - dodał.

W uroczystości uczestniczyły m.in. władze Małopolski, członkowie ruchów, stowarzyszeń i organizacji katolickich Archidiecezji Krakowskiej, prezydenci polskich miast, które odwiedził Jan Paweł II, uczniowie ze szkół noszących jego imię oraz architekci, budowniczowie i sponsorzy Centrum JP II.

Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski (na zdjęciu) mówił, że Kraków to jedyne miasto, które było świadkiem niemal całej życiowej drogi Karola Wojtyły - od studiów, aktorstwa, poprzez narodziny jego powołania kapłańskiego i posługę biskupia, aż po jego pielgrzymki papieskie. Dodał, że ta inwestycja to podziękowanie Janowi Pawłowi II za wszystko, co dla nas zrobił. (...) To także symbol połączenia Jana Pawła II z Krakowem. Jana Pawła, który kochał Kraków i Krakowa, który kochał Jana Pawła - powiedział Majchrowski.

Cieszę się, że Urząd Miasta może aktywnie włączyć się w budowę tego wielkiego pomnika dla Jana Pawła II - podkreślał prezydent Krakowa.

Koszty całej inwestycji, która obejmuje także budowę multimedialnego muzeum JP II, centrum konferencyjnego, domu rekolekcyjnego z kaplicą, domu pielgrzyma, hotelu i parku medytacyjno-rekreacyjnego, są szacowane na ok. 200 mln zł.

Joanna Darkiewicz

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1906 - W Częstochowie aresztowano 87 działaczy PPS i SDKPiL.

1907 - Bojowiec PPS Józef Andersz został skazany na karę śmierci przez Wojskowy Sąd Okręgowy w Warszawie.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.