Szwecja: Odszkodowanie za brak miejsca w przedszkolu

[2013-06-15 09:18:04]

W Polsce gminy likwidują przedszkola, aby nie ponosić kosztów ich utrzymania, a „odzyskane” budynki sprzedać lub wynająć. Jest tajemnicą Poliszynela, że rodzice często nie biorą ślubu lub wręcz się rozwodzą, aby „samotna matka” miała większe szanse na uzyskanie miejsca w przedszkolu. Czy nie wystarczyłoby przekierować strumień pieniędzy płynący obecnie do instytucjonalnego kościoła katolickiego na dotacje dla gmin?

Jarosław Klebaniuk

Od 1 stycznia 2015 gminy w Szwecji będą musiały wypłacić rodzicom odszkodowanie w przypadku braku miejsca w przedszkolu. Kwota, zbliżona do wysokości zasiłku rodzicielskiego, zależeć będzie od czasu oczekiwania. W ten sposób szwedzki rząd chce zmusić samorządy do zapewnienia opieki wszystkim dzieciom.

Według obecnych przepisów dziecko w Szwecji powinno zostać przyjęte do przedszkola w ciągu czterech miesięcy od zgłoszenia. Najnowszy raport rządowy stwierdza jednak, że w praktyce 36 z 290 gmin ma problem z dotrzymaniem tego terminu. Dotyczy to 3 tys. dzieci rocznie, czyli 2 proc., a główną przyczyną zbyt małej liczby miejsc w przedszkolach są błędy lokalnych władz w planowaniu.

Autor raportu Fjord Orust powiedział: To wydaje się niewiele; problem pojawia się wtedy, gdy z powodu braku miejsca w przedszkolu rodzic nie może wrócić do pracy i ma kłopot z utrzymaniem się Przymusowe bezrobocie rodziców kosztuje społeczeństwo około 180 mln koron (ok. 21 mln euro) rocznie. To jest więc czysty zysk dla gmin, jeśli rodzice będą mogli pracować i płacić podatki - dodał Orust.

Jak podał korespondent PAP, w Szwecji przedszkola to najczęściej drewniane budynki o lekkiej konstrukcji stawiane w parkach lub na terenach zielonych.

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.