Szwecja: Odszkodowanie za brak miejsca w przedszkolu

[2013-06-15 09:18:04]

Od 1 stycznia 2015 gminy w Szwecji będą musiały wypłacić rodzicom odszkodowanie w przypadku braku miejsca w przedszkolu. Kwota, zbliżona do wysokości zasiłku rodzicielskiego, zależeć będzie od czasu oczekiwania. W ten sposób szwedzki rząd chce zmusić samorządy do zapewnienia opieki wszystkim dzieciom.

Według obecnych przepisów dziecko w Szwecji powinno zostać przyjęte do przedszkola w ciągu czterech miesięcy od zgłoszenia. Najnowszy raport rządowy stwierdza jednak, że w praktyce 36 z 290 gmin ma problem z dotrzymaniem tego terminu. Dotyczy to 3 tys. dzieci rocznie, czyli 2 proc., a główną przyczyną zbyt małej liczby miejsc w przedszkolach są błędy lokalnych władz w planowaniu.

Autor raportu Fjord Orust powiedział: To wydaje się niewiele; problem pojawia się wtedy, gdy z powodu braku miejsca w przedszkolu rodzic nie może wrócić do pracy i ma kłopot z utrzymaniem się Przymusowe bezrobocie rodziców kosztuje społeczeństwo około 180 mln koron (ok. 21 mln euro) rocznie. To jest więc czysty zysk dla gmin, jeśli rodzice będą mogli pracować i płacić podatki - dodał Orust.

Jak podał korespondent PAP, w Szwecji przedszkola to najczęściej drewniane budynki o lekkiej konstrukcji stawiane w parkach lub na terenach zielonych.

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.