Afryka: Wirus Ebola „poza kontrolą”

[2014-06-24 17:55:56]

Ogniska gorączki krwotocznej Ebola w Afryce wymknęły się spod kontroli - informuje organizacja Lekarze Bez Granic. Według jej ekspertów, nigdy dotąd choroba nie miała tak szerokiego zasięgu.

Jeden z najgroźniejszych na świecie wirusów atakuje ludzi w co najmniej trzech krajach - Gwinei, Sierra Leone i Liberii. Według WHO, do tej pory w wyniku infekcji zmarło 337 osób. Według Lekarzy Bez Granic, epidemia może się nadal rozprzestrzeniać. Choroba nie jest pod kontrolą, nie robimy wystarczająco dużo. Nie jest to dziwne, bo przecież to pierwsze takie ogniska w zachodniej Afryce i rządy nie mają doświadczenia - powiedział BBC Armand Sprecher z Lekarzy Bez Granic.

Do zarażenia wirusem Ebola dochodzi podczas bardzo bliskiego kontaktu z chorym. Przy odpowiednich środkach ostrożności choroba jest zatem mniej zakaźna niż inne, ale śmiertelność jest bardzo wysoka - umiera od 25 do 90 procent chorych. Nie ma ani skutecznych leków, ani szczepionki.

jkl

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)