Wrocław: Obchody Święta Pracy

[2015-05-02 13:14:57]

1 maja we Wrocławiu odbyły się obchody Międzynarodowego Dnia Solidarności Ludzi Pracy. Krótki pochód zorganizowany wspólnie przez Porozumienie Socjalistyczne oraz Ludowy Front Wyzwolenia Palestyny wyruszył spod regionalnej siedziby NBP, a zakończył się pod biurami poselskimi Platformy Obywatelskiej. Maszerowało kilkadziesiąt osób, m.in. działacze Ruchu Sprawiedliwości Społecznej. Silną reprezentację stanowili mieszkający we Wrocławiu Turcy z organizacji Dev-Genc (Tureckiej Federacji Młodzieży Rewolucyjnej), którzy przygotowali specjalne transparenty informujące o sytuacji w swej ojczyźnie.

Pod biurami PO głos zabrała Ewa Groszewska, znana działaczka wrocławskiej lewicy, zwracając szczególną uwagę na internacjonalistyczny i klasowy charakter Święta Pracy oraz piętnując sztuczne podziały i uprzedzenia narzucane społeczeństwu przez rządzące elity polityczno-finansowe. Bogdan Kosturek, działacz RSS i Kancelarii Sprawiedliwości Społecznej, w mocnym przemówieniu porównał los przeciętnego polskiego pracownika najemnego do Drogi Krzyżowej. Znany z portali lewica.pl i Socjalizm Teraz Jacek Cezary Kamiński poruszył wątek sytuacji na Ukrainie. Przemawiała również była wrocławska radna Ewa Gąsowska związana z Porozumieniem Socjalistycznym.

Bezpośrednio po pochodzie odbył się panel dyskusyjny zatytułowany „Co znaczy dzisiaj 1 Maja”. Tu też dominowała tematyka międzynarodowa, co wynikało z zestawu zaproszonych gości. O walkach klasowych i sytuacji radykalnej lewicy na Ukrainie w kontekście toczącej się wojny domowej opowiadał były korespondent w Donbasie Jacek Cezary Kamiński. Działacze tureckiej Dev-Genc – Onur Barak i Duygu Asrak – szeroko informowali o działalności swej organizacji, m.in. tworzonych przez nią spółdzielniach i instytucjach alternatywnego społeczeństwa ukierunkowanego na realizację podstawowych potrzeb jego członków. Sytuację w porewolucyjnej Tunezji szczegółowo zrelacjonowała działaczka komunistyczna Zahra Khamassi. Spotkanie trwało blisko trzy godziny.

Piotr Matejczyk

Fot. Piotr Lewandowski

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

3 maja:

1849 - W Dreźnie wybuchło powstanie pod wodzą Michaiła Bakunina.

1891 - W Krakowie urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Tadeusz Peiper.

1921 - Urodził się Vasco dos Santos Gonçalves, premier Portugalii w latach 1974-1975 (po rewolucji goździków); przeprowadził upaństwowienie banków i towarzystw ubezpieczeniowych.

1936 - Front Ludowy wygrał wybory parlamentarne we Francji.

1969 - USA: Policja zatrzymała 12 tys. uczestników demonstracji przeciwko wojnie w Wietnamie.

1974 - Powstała centrolewicowa Portugalska Demokratyczna Partia Pracy (PTDP); pierwsza partią polityczną ustworzoną po Rewolucji Goździków.

2002 - Zmarła Barbara Castle, brytyjska polityczka Partii Pracy.