Formalny koniec Zjednoczonej Lewicy (akt.)

[2016-02-03 18:37:46]

W siedzibie OPZZ odbyło się pierwsze po wyborach spotkanie ugrupowań tworzących Zjednoczoną Lewicę. Inicjatorem spotkania był przewodniczący OPZZ Jan Guz.

Wzięli w nim udział reprezentanci władz Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Unii Pracy, Polskiej Partii Socjalistycznej oraz Zielonych. Nieobecni byli natomiast przedstawiciele Twojego Ruchu - poinformowano na stronie trybuna.eu. Jak wyjaśnił portalowi lewica.pl Adam Ostolski współprzewodniczący Zielonych: Nieobecność TR była spowodowana tym, że oboje przewodniczący TR przebywają za granicą.

Ustalono, że partie będą kontynuować współpracę, jednak już nie pod wspólnym szyldem Zjednoczonej Lewicy. W mediach oraz w badaniach opinii publicznej każda z partii ma występować pod własną nazwą.

Waldemar Chamala

24 stycznia:

1977 - W Madrycie faszystowscy bojówkarze zastrzelili 5 prawników lewicowego związku zawodowego CCOO, a 4 ciężko zranili.

1993 - W Wiedniu ponad 200 tys. osób demonstrowało przeciwko fali agresji wobec obcokrajowców. Był to największy wiec w Austrii od 1938 r.

2006 - W San Salvador zmarł Schafik Handal, lewicowy polityk salwadorski. Nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich w 2004 r.

2011 - Lara Giddings (ALP) została pierwszą kobietą-premierem australijskiego stanu Tasmania.