WZZPP chce nowego układu zbiorowego na Poczcie

[2019-09-13 19:27:24]

Zrzeszony w Związku Zawodowym Związkowa Alternatywa Wolny Związek Zawodowy Pracowników Poczty postuluje przyjęcie nowego układu zbiorowego na Poczcie Polskiej. Jak piszą związkowcy w swoim piśmie do zarządu firmy „pracownicy Poczty Polskiej SA zasługują na prosty i zrozumiały w swej treści materiał, który między innymi nie będzie w zależności od okoliczności interpretowany wedle potrzeb pracodawcy”.

Zdaniem związkowców jednym z głównych elementów nowego układu zbiorowego powinno być wprowadzenie równych płac za tę samą pracę. W dokumencie podpisanym przez przewodniczącego związku, Piotra Moniuszkę czytamy, że do najistotniejszych postulatów WZZPP należy „likwidacja nierównego traktowania w wynagrodzeniach zasadniczych pracowników zatrudnionych na tych samych stanowiskach pracy oraz wykonujących pracę o jednakowej wartości”.

Inną kwestią ważną dla związkowców jest zmiana naliczania dodatku stażowego. Zdaniem WZZPP dodatek stażowy powinien być naliczany od średniej wysokości wynagrodzeń w firmie i za określony czas pracy wszyscy pracujący powinni otrzymywać taki sam dodatek. Związkowcy chcą też powrotu nagród jubileuszowych obliczanych tak samo jak dodatek stażowy, czyli tej samej wysokości dla pracowników, którzy przepracowali tę samą liczbę lat.

W swoim piśmie WZZPP wskazuje, że jedyną grupą wynagradzaną na Poczcie Polskiej w formie akordowej są pracownicy doręczający paczki i właśnie oni od 10 lat są wyłączeni z realnego wzrostu wynagrodzeń. Dlatego związkowcy postulują podniesienie im minimalnej stawki akordowej za doręczoną paczkę z 1,4 zł do 2,5 zł.

Wreszcie związkowcy uważają, że powinna zostać przyjęta zasada, zgodnie z którą „jeśli nie jest możliwe wypracowanie przez strony jednolitego stanowiska w zakresie interpretacji lub postanowień ZUSP, przyjmuje się za wiążącą interpretację tę, która jest korzystniejsza dla pracownika”.

Piotr Szumlewicz

Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1869 - Zmarł Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w USA Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.