Francja: Kolejny dzień strajku generalnego

[2019-12-09 09:37:30]

Od czwartku we Francji trwa strajk generalny, głównie pracowników sektora publicznego, spowodowany planowaną przez administrację prezydenta Emmanuela Macrona reformą emerytalną.

Rząd podał, że w czwartek blisko 800 000 pracowników przyłączyło się do strajku zainicjowanego głównie przez kolejowy związek zawodowy SNCF. W czwartek 90 proc. pociągów nie kursowało, 1/3 samolotów była uziemiona, a paryskie metro sparaliżowane. Większość szkół była zamknięta, a na ulice wyszli też strażacy, pracownicy poczty, szpitali i sądów. Nawet niektóre komisariaty policji ogłosiły, że biorą udział w strajku.

Strajki i ogólne niezadowolenie przerodziły się także w zamieszki. Tylko w czwartek policja zatrzymała 90 osób.

To kolejna fala buntu we Francji, która trwa już de facto od roku, kiedy to po raz pierwszy na ulicę wyszły tzw. Żółte kamizelki.

Jak się wydaje, są już pierwsze efekty strajku. Francuskie media poinformowały, że administracja prezydenta Macrona ma zamiar przygotować ugodę dla strajkujących i wydłużyć okres wprowadzania zmian w sektorze emerytalnym.

wch

fot. fb CGT

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

2 czerwca:

1882 - Zmarł Giuseppe Garibaldi, włoski rewolucjonista, żołnierz i polityk, działacz i bojownik na rzecz zjednoczenia Włoch.

1916 - Zakończył się strajk warszawskich tramwajarzy, złamany represjami policji.

1941 - W odwecie za opór stawiany przez miejscową ludność niemieckim spadochroniarzom podczas desantu na Kretę rozstrzelali oni kilkudziesięciu mężczyzn z wioski Kondomari.

1946 - Włosi opowiedzieli się w referendum za zniesieniem monarchii i ustanowieniem republiki.

1967 - Jedna osoba zginęła, a 60 zostało rannych w wyniku starć lewicowej młodzieży z policją w trakcie demonstracji przeciwko wizycie szacha Iranu Rezy Pahlawiego w Berlinie Zachodnim.

2007 - W Rostocku (płn. Niemcy) 80 tys. alterglobalistów demonstrowało przeciwko szczytowi G8. Doszło do gwałtownych starć z policją.

2018 - Pedro Sánchez (PSOE) został premierem Hiszpanii.