Waldemar Witkowski jedenastym kandydatem na prezydenta

[2020-06-12 22:59:36]

Sąd Najwyższy uznał skargę Waldemara Witkowskiego, wieloletniego przewodniczącego Unii Pracy, odnośnie zbyt krótkiego okresu zbierania podpisów w poprzedniej fazie kampanii i uznał nowe podpisy zebrane w ponowionym procesie rejestracji kandydatów. Sąd rozpatrywał skargi jeszcze trzech innych kandydatów, ale z uwagi na niedopełnienia formalne skarg nie uznał i nie zarejestrował pozostałych pretendentów.

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.