Nowy zarząd Razem

[2020-08-27 19:58:59]

26 sierpnia zakończyły się wybory do władz krajowych partii Razem. Członkinie i członkowie partii wybrali nowy skład Zarządu Krajowego, Rady Krajowej, Komisji Rewizyjnej i Sądu Koleżeńskiego.

Wybory odbywały się zdalnie. Kadencja nowo wybranych władz krajowych partii potrwa dwa lata. We wszystkich organach statutowych ugrupowania obowiązuje parytet płci.

W Zarządzie Krajowym znaleźli się ponownie: posłanka Razem z Kutna, Paulina Matysiak, socjolog, filozof i ekspert od dochodu podstawowego, Maciej Szlinder, olsztyński samorządowiec Bartosz Grucela. W nowej kadencji dołączą do nich Joanna Wicha, pielęgniarka, działaczka Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych oraz aktywistka sektora pozarządowego, Anna Górska.

W partii Razem można pełnić konkretną funkcję maksymalnie przez dwie dwuletnie kadencje z rzędu. Limit obowiązuje zarówno na szczeblu krajowym, jak i na poziomie władz regionalnych.

Zgodnie z tą zasadą, do Zarządu Krajowego nie kandydowali posłowie Adrian Zandberg, Marcelina Zawisza i Maciej Konieczny. W nowej kadencji będą oni członkami Rady Krajowej.

Rada Krajowa to najwyższy organ partyjny pomiędzy kongresami. Odpowiada za strategiczne decyzje polityczne i stanowiska w sprawach bieżących, a także tworzy program partii. Zarząd, będący częścią Rady, sprawuje władzę wykonawczą.

wch

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.

2020 - Trybunał Konstytucyjny orzekł, że możliwość aborcji z powodu ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu jest niezgodna z Konstytucją RP, co wywołało protesty osób niezgadzających się z tym wyrokiem.