10. rocznica śmierci Jolanty Brzeskiej

[2021-03-01 11:28:01]

W 10. rocznicę zamordowania Jolanty Brzeskiej odbędzie się w Warszawie szereg wydarzeń upamiętniających:

13:00 - na mokotowskim skwerze Jolanty Brzeskiej odbędzie się składanie kwiatów. Iwicka 19 (z udziałem posłanek i posłów partii Razem)

14:30 - składanie zniczy pod siedzibą Ministerstwa Sprawiedliwości i apel o przeprowadzenia śledztwa. Al. Ujazdowskie 11 (organizuje WSL i anarchiści)

18:00 - upamiętnienie Jolanty Brzeskiej pod jej domem organizowane przez Komitet Obrony Praw Lokatorów. Nabielaka 9

19:00 - hołd Brzeskiej po prawej stronie Wisły - Szmulki, Łochowska 1/29 (organizuje Stowarzyszenie Dla Pragi)

Jolanta Brzeska, działaczka Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów pozostawała w konflikcie z Markiem Mossakowskim, jednym z najbardziej znanych warszawskich kamieniczników, próbującym wyrzucić ją z mieszkania w którym zamieszkiwała. Dzięki reprywatyzacji Mossakowski stał się właścicielem kilkudziesięciu budynków w całej Warszawie.

Spalone ciało Jolanty Brzeskiej zostało znalezione 1 marca 2011 r. w znajdującym się na obrzeżach Warszawy Lesie Kabackim. Policja nie ustaliła w jaki sposób się tam znalazła.

Przez długi czas policja i prokuratura utrzymywały, że doszło do samobójstwa. Dopiero w marcu 2013 r. biegli sądowi wydali ekspertyzę, z której wynikało, że Jolanta Brzeska nie miała skłonności samobójczych i doszło najprawdopodobniej do zabójstwa.

lr, pc, wch

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.

2020 - Trybunał Konstytucyjny orzekł, że możliwość aborcji z powodu ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu jest niezgodna z Konstytucją RP, co wywołało protesty osób niezgadzających się z tym wyrokiem.