Strajk w zakładzie Paroc w Trzemesznie (akt.)

[2021-08-09 14:05:33]

Od 4 sierpnia trwa strajk w zakładzie firmy Paroc w Trzemesznie w woj. wielkopolskim.

Grupa Paroc to producent izolacji z kamiennej wełny mineralnej, w 2017 r. przejęty przez amerykański korporację Owens Corning.

Zakład w Trzemesznie to jeden z największych pracodawców w regionie, który zatrudnia łącznie 780 osób, podkreśla OPZZ Konfederacja Pracy.

Sama spółka odnosi sukcesy i przez pandemię przeszła suchą stopą: chwali się rekordowymi zyskami i ciągłym zwiększaniem zatrudnienia. (...) Mimo to pracownicy skarżą się, że wypracowywany przez nich zysk nie jest ich udziałem. Pensje stoją w miejscu, a wielu pracowników przetrzymywanych jest na umowach czasowych, bez gwarancji stałego zatrudnienia - poinformowało biuro prasowe związku.

W czerwcu związkowcy zrzeszeni w należącej do OPZZ Konfederacji Pracy zdecydowali o strajku ostrzegawczym.

Pod koniec lipca przeprowadzono referendum strajkowe. Zagłosowało ponad 60 proc. załogi, z czego przytłaczająca większość – ponad 97 proc. – głosowało za strajkiem generalnym - poinformowano w komunikacie.

Strajkujący domagają się m.in. lepszych warunków płacowych, gwarancji umów o pracę na czas nieokreślony oraz dodatku stażowego. OPZZ zaznaczyło, że postulaty pracowników nadal pozostają niezrealizowane

Jak zapowiedziało OPZZ, strajk ma trwać do odwołania.

Akcję strajkową poparła partia Lewica Razem: Wyrażamy pełne poparcie dla pracowników firmy Paroc Polska w Trzemesznie, którzy przystąpili do strajku (...) Gratulujemy całej załodze, a w szczególności silnej organizacji związkowej Konfederacji Pracy, determinacji i jedności. Wyrażamy solidarność z osobami strajkującymi oraz życzymy, aby strajk przyniósł oczekiwane rezultaty. Jesteśmy gotowi wesprzeć załogę i związek w jakikolwiek potrzebny sposób. - napisano. W rozmowach strajkujących z zarządem zakładu uczestniczyli: Adrian Zandberg, Maciej Szlinder i Paulina Nowak (na zdjęciu).

***

Pracownicy firmy Paroc w Trzemesznie zakończyli strajk sukcesem! Udało się dojść do porozumienia z firmą, która mimo świetnej kondycji finansowej do tej pory nie chciała dzielić się zyskami z pracownikami.

Udało się wynegocjować:
💪 Likwidację śmieciowego zatrudnienia, 58 umów na czas nieokreślony od sierpnia i mechanizmy gwarantujące stabilne zatrudnienie dla pozostałych pracowników w przyszłości
💪 Łączną waloryzację płac do wysokości nie mniej niż 850 zł
💪 Znaczny wzrost dodatku stażowego, odpowiadający wkładowi pracowników w rozwój firmy
💪 Utworzenie funduszu w wysokości 300 tys. zł dla pracowników za czas strajku.

wch, mb

fot. Facebook

PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolucyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.