Wenezuela: Amnestia dla puczystów z 2002 roku

[2008-01-01 02:00:56]

Prezydent Wenezueli Hugo Chávez ogłosił amnestię dla dla uczestników puczu z kwietnia 2002 roku, kiedy to na krótko został odsunięty od władzy i aresztowany.

Na czele zamachu stanu stała część dowódców wojskowych z poparciem Stanów Zjednoczonych, które zaraz uznały "legalność" nowych władz. Po uwięzieniu Cháveza (oficjalnie podano, iż "ustąpił dobrowolnie") wojskowi desygnowali "tymczasowym prezydentem" biznesmena Pedro Carmonę (na zdjęciu). Zaledwie po dwóch dniach (12-13 kwietnia) rząd wojskowych upadł na skutek masowych protestów i wypowiedzenia posłuszeństwa przez część armii oraz administrację cywilną. Chávez powrócił na stanowisko zaraz po tym.

Carmona, zatrzymany po fiasku puczu, zbiegł z aresztu domowego i obecnie przebywa w Miami.

Chcemy zamknąć ten rozdział - powiedział Chávez, podpisując akt amnestyjny.

Krzysztof Pacyński

4 sierpnia:

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.