Wenezuela: Amnestia dla puczystów z 2002 roku

[2008-01-01 02:00:56]

Prezydent Wenezueli Hugo Chávez ogłosił amnestię dla dla uczestników puczu z kwietnia 2002 roku, kiedy to na krótko został odsunięty od władzy i aresztowany.

Na czele zamachu stanu stała część dowódców wojskowych z poparciem Stanów Zjednoczonych, które zaraz uznały "legalność" nowych władz. Po uwięzieniu Cháveza (oficjalnie podano, iż "ustąpił dobrowolnie") wojskowi desygnowali "tymczasowym prezydentem" biznesmena Pedro Carmonę (na zdjęciu). Zaledwie po dwóch dniach (12-13 kwietnia) rząd wojskowych upadł na skutek masowych protestów i wypowiedzenia posłuszeństwa przez część armii oraz administrację cywilną. Chávez powrócił na stanowisko zaraz po tym.

Carmona, zatrzymany po fiasku puczu, zbiegł z aresztu domowego i obecnie przebywa w Miami.

Chcemy zamknąć ten rozdział - powiedział Chávez, podpisując akt amnestyjny.

Krzysztof Pacyński

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.