Cypr uznał niepodległość Palestyny

[2011-01-31 09:58:48]

Jak poinformowała 30 stycznia palestyńska agencja prasowa WAFA prezydent Cypru Dimitris Christofias (na zdjęciu) wysłał list do prezydenta Autonomii Palestyńskiej Mahmuda Abbasa w którym uznał niepodległą Palestynę w granicach sprzed 4 czerwca 1967 roku.

W swoim liście cypryjski prezydent napisał o głębokich historycznych relacjach łączących oba kraje. Wyraził także nadzieje na porozumienie pokojowe między Izraelem i Palestyńczykami, które zagwarantuje powstanie niepodległego państwa palestyńskiego ze stolicą we Wschodniej Jerozolimie.

Jak twierdzi gazeta "Haaretz" decyzja Cypru wywołała zdziwienie władz Izraela, które starają się o stworzenie z tym krajem nowego sojuszu środziemnomorskiego, po tym jak stosunki z dotychczasowym głównym sojusznikiem w regionie - Turcją - gwałtownie popsuły się po izraelskim ataku na tureckich obywateli płynących we Flotylli Wolności, konwoju humanitarnym do Strefy Gazy w maju zeszłego roku.

Szymon Martys

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.