Cypr uznał niepodległość Palestyny

[2011-01-31 09:58:48]

Jak poinformowała 30 stycznia palestyńska agencja prasowa WAFA prezydent Cypru Dimitris Christofias (na zdjęciu) wysłał list do prezydenta Autonomii Palestyńskiej Mahmuda Abbasa w którym uznał niepodległą Palestynę w granicach sprzed 4 czerwca 1967 roku.

W swoim liście cypryjski prezydent napisał o głębokich historycznych relacjach łączących oba kraje. Wyraził także nadzieje na porozumienie pokojowe między Izraelem i Palestyńczykami, które zagwarantuje powstanie niepodległego państwa palestyńskiego ze stolicą we Wschodniej Jerozolimie.

Jak twierdzi gazeta "Haaretz" decyzja Cypru wywołała zdziwienie władz Izraela, które starają się o stworzenie z tym krajem nowego sojuszu środziemnomorskiego, po tym jak stosunki z dotychczasowym głównym sojusznikiem w regionie - Turcją - gwałtownie popsuły się po izraelskim ataku na tureckich obywateli płynących we Flotylli Wolności, konwoju humanitarnym do Strefy Gazy w maju zeszłego roku.

Szymon Martys

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

17 lutego:

1600 - W Rzymie spalono na stosie Giordano Bruno.

1856 - W Paryżu zmarł Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa, autor m.in. "Pieśni śląskich tkaczy".

1935 - W Warszawie odbyła się narada partii robotniczych zwołana przez Radę Naczelną PPS z udziałem KPP i Bundu; wysunięto postulat walki o 6-godzinny dzień pracy.

2013 - Rafael Correa zwyciężył w I turze wyborów prezydenckich w Ekwadorze, zdobywając 57 proc. głosów.