Związkowiec nowym szefem Międzynarodowej Organizacji Pracy

[2012-05-29 11:47:39]

W poniedziałek, 28 maja w Genewie odbyły się wybory na funkcję Dyrektora Generalnego Międzynarodowej Organizacji Pracy. Na pięcioletnią kadencję, w tajnym głosowaniu członków Rady Administracyjnej MOP, został wybrany Brytyjczyk Guy Ryder (na zdjęciu), dotychczasowy Dyrektor Wykonawczy MOP ds. międzynarodowych standardów pracy oraz fundamentalnych zasad i praw w miejscu pracy.

Urodzony w 1956 r. Ryder rozpoczął swoją karierę w departamencie międzynarodowym brytyjskiej centrali związkowej TUC (Kongres Związków Zawodowych). W latach 2002-2006 był sekretarzem generalnym Międzynarodowej Konfederacji Wolnych Związków Zawodowych, a od 2006 do 2010 - Sekretarzem Generalnym Międzynarodowej Konfederacji Związków Zawodowych - ITUC.

Ryder otrzymał 30 z 56 głosów członków Rady Administracyjnej MOP, w skład której wchodzą przedstawiciele rządów krajowych (połowa miejsc w RA) oraz przedstawiciele związków zawodowych i pracodawców (po 1/4 miejsc). Na funkcję Dyrektora-Generalnego zgłoszono 8 kandydatów.

Piotr Ostrowski

Fot. Wikimedia Commons

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.