Związkowiec nowym szefem Międzynarodowej Organizacji Pracy

[2012-05-29 11:47:39]

W poniedziałek, 28 maja w Genewie odbyły się wybory na funkcję Dyrektora Generalnego Międzynarodowej Organizacji Pracy. Na pięcioletnią kadencję, w tajnym głosowaniu członków Rady Administracyjnej MOP, został wybrany Brytyjczyk Guy Ryder (na zdjęciu), dotychczasowy Dyrektor Wykonawczy MOP ds. międzynarodowych standardów pracy oraz fundamentalnych zasad i praw w miejscu pracy.

Urodzony w 1956 r. Ryder rozpoczął swoją karierę w departamencie międzynarodowym brytyjskiej centrali związkowej TUC (Kongres Związków Zawodowych). W latach 2002-2006 był sekretarzem generalnym Międzynarodowej Konfederacji Wolnych Związków Zawodowych, a od 2006 do 2010 - Sekretarzem Generalnym Międzynarodowej Konfederacji Związków Zawodowych - ITUC.

Ryder otrzymał 30 z 56 głosów członków Rady Administracyjnej MOP, w skład której wchodzą przedstawiciele rządów krajowych (połowa miejsc w RA) oraz przedstawiciele związków zawodowych i pracodawców (po 1/4 miejsc). Na funkcję Dyrektora-Generalnego zgłoszono 8 kandydatów.

Piotr Ostrowski

Fot. Wikimedia Commons

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

18 października:

1519 - Meksyk: Hiszpańscy konkwistadorzy dokonali masakry tysięcy nieuzbrojonych mieszkańców miasta Cholula.

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.