Frankfurt: Zablokowany marsz neonazistów (akt.)

[2012-11-10 19:40:17]

Niemiecka policja poinformowała, że około 500 osób zablokowało we Frankfurcie nad Odrą marsz, w którym uczestniczyło niespełna 100 neonazistów, członków grup prawicowej ekstremy, w tym działaczy skrajnie prawicowej Narodowo-Demokratycznej Partii Niemiec (NPD). Protest przeciwko neonazistowskiej demonstracji był pokojowy, a policjanci nie interweniowali.

Przed marszem najpierw polska, a później niemiecka policja próbowała nie dopuścić do udziału antyfaszystów z Polski. Zatrzymanych zostało pięć osób - cztery z lubuskiej komisji środowiskowej Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz jedna ze Związku Syndykalistów Polski. Nie postawiono im żadnych zarzutów. Niemiecka policja przekazała ich polskiej policji, a po godzinie 19.40 zostali zwolnieni.

Po kilku godzinach blokowania marszu neonazistów jego uczestnicy zaczęli się rozchodzić. Wieczorem nie było ich już w centrum miasta.

Blokadę zorganizował sojusz "Nie ma miejsca dla nazistów we Frankfurcie". Przystąpiły do niego polskie i niemieckie związki zawodowe, Kościoły i związki wyznaniowe, deputowani do Bundestagu, Parlamentu Europejskiego i parlamentów krajowych, politycy. W sojuszu brała udział również lubuska komisja OZZ IP. Uczestnicy blokady nieśli plakaty z napisami "Zamknąć granice dla nazistów. Droga wolna dla przyjaźni z Polską" i "Precz z nazistami".

Niemieckie media przypominają, że w marcu zeszłego roku kilkuset mieszkańców Frankfurtu nad Odrą również uniemożliwiło przemarsz neonazistów.

Piotr Szumlewicz

24 stycznia:

1977 - W Madrycie faszystowscy bojówkarze zastrzelili 5 prawników lewicowego związku zawodowego CCOO, a 4 ciężko zranili.

1993 - W Wiedniu ponad 200 tys. osób demonstrowało przeciwko fali agresji wobec obcokrajowców. Był to największy wiec w Austrii od 1938 r.

2006 - W San Salvador zmarł Schafik Handal, lewicowy polityk salwadorski. Nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich w 2004 r.

2011 - Lara Giddings (ALP) została pierwszą kobietą-premierem australijskiego stanu Tasmania.