Meksyk: Kolejne protesty ws. zaginięcia 43 studentów

[2014-11-06 08:12:55]

Po raz kolejny Meksykanie wyszli na ulice w związku z niewyjaśnioną sprawą zaginięcia przed ponad miesiącem 43 studentów. W stolicy kraju odbyła się wielotysięczna manifestacja, a jedna trzecia uniwersytetów w krajów rozpoczęła strajk.

„Gdzie oni są, gdzie oni są” - skandowali uczestnicy manifestacji, którzy przeszli ulicami centrum stolicy Meksyku. Najliczniejszą grupę protestujących stanowili studenci i nauczyciele. „Czekamy na nich w domu. Zabrali ich żywych i żywych ich chcemy z powrotem” - mówił jeden z rodziców zaginionych studentów. W ich intencji odbyły sie modlitwy. Ponad 100 szkół wyższych odwołało zajęcia i rozpoczęło strajk. W całym kraju w proteście zablokowano również kilka dróg, w tym Autostradę Słońca prowadzącą do Acapulco.

26 września w miejscowości Iguala w stanie Guerrero odbyła się manifestacja uczniów kolegium nauczycielskiego w Ayotzinapie. Zginęło wówczas sześć osób, a kilkadziesiąt zostało rannych. Po manifestacji zaginęło 43 studentów. W kolejnych tygodniach na przedmieściach Iguali odkryto masowe groby. Badania DNA wykazały, że znalezione szczątki nie są ciałami zaginionych studentów. Dwa dni temu zatrzymano burmistrza Iguali i jego żonę; są podejrzewani o związek z zaginięciem studentów.

Położony w południowo-zachodnim Meksyku stan Guerrero, gdzie doszło do dramatu, jest jednym z najbardziej niebezpiecznych regionów Meksyku. Często dochodzi tam do aktów przemocy. To właśnie w tym stanie nad Oceanem Spokojnym położony jest znany kurort Acapulco.

jkl

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.