Lawinowo rośnie liczba samobójstw. Główna przyczyna - bieda

[2014-12-07 00:53:59]

Na nic zdaje się propaganda mainstreamowych mediów, zapewnienia polityków mówiące o tym, że z roku na rok żyje się w Polsce lepiej i dostatniej. Zatrważająca liczba samobójstw osób starszych, które nie mają środków do życia jest dowodem, że obok luksusu i dobrobytu dostępnego dla nielicznych, pojawia się coraz większa grupa osób wykluczonych społecznie i ekonomiczne. Potrzebna jest ogólnonarodowa dyskusja o jakości i standardzie życia społeczeństwa, grup zagrożonych biedą, bez względu na wiek i inne cechy demograficzne, w jaki sposób można poprawić ich sytuację. Dalsze propagowanie rozwoju naszego kraju w oparciu o wzrost wskaźników gospodarczych, nic nie mówiących o rosnącym zagrożeniu biedą i wykluczeniem społecznym, jak pokazuje wzrastająca liczba osób gotowych odebrać sobie życie, jest ślepą uliczką i daje złudne poczucie dobrobytu.

Krzysztof Derebecki

W kończącym się roku 7,7 tys. osób próbowało popełnić samobójstwo. Oznacza to wzrost o ponad półtora tysiąca osób w stosunku do 2013 roku. Główną przyczyną targnięcia się na własne życie jest bieda. Aż 80% samobójców to mężczyźni.

Najczęściej na ten desperacki krok decydują się osoby starsze, żyjące w biedzie. Niepokojąca jest tendencja wzrostowa – w 2012 roku samobójstwo próbowało popełnić około 4 tysięcy osób, w 2013 roku już ponad 6 tysięcy, a w tym roku – 7,7 tysięcy osób. Sytuacja finansowa osób starszych bardzo często jest dramatyczna, wiele osób w podeszłym wieku musi wybierać między dokonywaniem opłat za mieszkanie, kupowaniem żywności,a lekarstwami.

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.