Lawinowo rośnie liczba samobójstw. Główna przyczyna - bieda

[2014-12-07 00:53:59]

Na nic zdaje się propaganda mainstreamowych mediów, zapewnienia polityków mówiące o tym, że z roku na rok żyje się w Polsce lepiej i dostatniej. Zatrważająca liczba samobójstw osób starszych, które nie mają środków do życia jest dowodem, że obok luksusu i dobrobytu dostępnego dla nielicznych, pojawia się coraz większa grupa osób wykluczonych społecznie i ekonomiczne. Potrzebna jest ogólnonarodowa dyskusja o jakości i standardzie życia społeczeństwa, grup zagrożonych biedą, bez względu na wiek i inne cechy demograficzne, w jaki sposób można poprawić ich sytuację. Dalsze propagowanie rozwoju naszego kraju w oparciu o wzrost wskaźników gospodarczych, nic nie mówiących o rosnącym zagrożeniu biedą i wykluczeniem społecznym, jak pokazuje wzrastająca liczba osób gotowych odebrać sobie życie, jest ślepą uliczką i daje złudne poczucie dobrobytu.

Krzysztof Derebecki

W kończącym się roku 7,7 tys. osób próbowało popełnić samobójstwo. Oznacza to wzrost o ponad półtora tysiąca osób w stosunku do 2013 roku. Główną przyczyną targnięcia się na własne życie jest bieda. Aż 80% samobójców to mężczyźni.

Najczęściej na ten desperacki krok decydują się osoby starsze, żyjące w biedzie. Niepokojąca jest tendencja wzrostowa – w 2012 roku samobójstwo próbowało popełnić około 4 tysięcy osób, w 2013 roku już ponad 6 tysięcy, a w tym roku – 7,7 tysięcy osób. Sytuacja finansowa osób starszych bardzo często jest dramatyczna, wiele osób w podeszłym wieku musi wybierać między dokonywaniem opłat za mieszkanie, kupowaniem żywności,a lekarstwami.

7 kwietnia:

1772 - W Besançon urodził się Karol Fourier, francuski socjalista utopijny; uważany za twórcę terminu "feminizm".

1847 - W Thisted urodził się Jens Peter Jacobsen, duński poeta uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1870 - W Karlsruhe urodził się Gustav Landauer, niemiecki anarchista i rewolucjonista, jeden z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1889 - W Vicuña urodziła się Gabriela Mistral (właśc. Lucila Godoy Alcayaga), chilijska poetka, dyplomatka, działaczka oświatowa, feministka; w 1945 laureatka literackiej Nagrody Nobla.

1930 - Urodziła się Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.

1936 - Rozpoczął się strajk okupacyjny w fabryce "Metalurgia" w Częstochowie. Trwał do 14.06.

1943 - Utworzona została Polska Armia Ludowa (PAL), lewicowa konspiracyjna organizacja zbrojna, działająca w latach 1943–1945.

1963 - Proklamowano Socjalistyczną Republikę Jugosławii.

2010 - W wyniku protestów społecznych w Kirgistanie został obalony prezydent Kurmanbek Bakijew.

2012 - Joyce Banda z Partii Ludowej została pierwszą kobietą-prezydentem Malawi i drugą kobietą-prezydentem w Afryce.