Niemcy: Prezydent nazwał rzeź Ormian ludobójstwem

[2015-04-24 08:00:46]

Prezydent Niemiec Joachim Gauck nazwał masakrę Ormian, która zaczęła się sto lat temu w Imperium Osmańskim, ludobójstwem. Zwrócił też uwagę na niemiecką współodpowiedzialność za tę tragedię.

Gauck jest pierwszym tak wysokim przedstawicielem Niemiec, który otwarcie użył słowa ludobójstwo w kontekście masakry Ormian. W przemówieniu wygłoszonym w Berlinie dodał, że także Niemcy, jako sprzymierzeńcy Imperium Osmańskiego w czasach pierwszej wojny światowej, ponoszą współodpowiedzialność, a być może nawet współwinę za śmierć prawie półtora miliona Ormian.

Władze w Berlinie dotychczas unikały sformułowania "ludobójstwo", aby nie narażać na szwank stosunków z Turcją. Po długich dyskusjach zdecydowano jednak, że sprawa zostanie nazwana po imieniu w rezolucji, o której będzie dziś dyskutował niemiecki Bundestag.

Na początku tygodnia rzeź Ormian nazwał ludobójstwem parlament Austrii, co wywołało ostrą reakcję dyplomatyczną Turcji. Władze w Ankarze utrzymują, że liczba Ormian, którzy stracili życie w latach 1915-1917 nie była wcale tak wysoka, a ich śmierć nie była ludobójstwem.

jkl

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.