Pierwsza kobieta-prezydent w Oceanii

[2017-01-28 17:44:44]

27 stycznia wybory prezydenckie na leżących na wschodnim Pacyfiku Wyspach Marshalla wygrała Hilda Heine. Startowała jako kandydatka niezależna. Już następnego dnia została zaprzysiężona.

Ósma prezydent Wysp Marshalla ma 66 lat. W 1970 roku ukończyła studia na publicznym University of Oregon (wiele lat później tę samą uczelnię ukończył Witold Waszczykowski). Została pierwszą kobieta w tym kraju posiadająca doktorat. W latach 1975-82 uczyła w Marshall Islands High School w stołecznym Majuro. Następnie pełniła funkcję ministra edukacji.

Jest pierwszą kobietą-prezydent w Oceanii oraz czwartą w dziejach szefową rządu w tym regionie świata.

Waldemar Chamala

fot. Wikimedia Commons

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.