Protest pracowników wymiaru sprawiedliwości

[2017-11-13 19:40:34]

13 listopada w południe rozpoczęła się ogólnopolska akcja protestacyjna pracowników wymiaru sprawiedliwości – sądów i prokuratur. W sekretariatach przerwano pracę, ale także na wielu salach rozpraw sędziowie prowadzący postępowania zarządzili 15-minutową przerwę. Pracownicy części sądów i prokuratur wyszli przed budynki w czarnych koszulkach.

W Warszawie przedstawiciele związków zawodowych manifestowali przed Kancelarią Premiera. Ok. tysiąc osób domagało się podwyżek pensji (większość z nich zarabia mniej niż 2 tys. zł, a ok. 40 proc. pracowników sądów nie dostało od 10 lat żadnej podwyżki) oraz zaniechania planów zamrożenia płac w przyszłym roku. Związkowcy złożyli w kancelarii pisma z postulatami.

Lidia Kalina

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.