Pikieta pod PLL LOT

[2018-07-01 23:51:41]

30 czerwca bieżącego roku niedaleko siedziby PLL LOT odbyła się pikieta solidarnościową ze zwolnioną dyscyplinarnie przewodniczącą Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego, Moniką Żelazik. Protestujący domagali się przede wszystkim odwołania ze stanowiska prezesa LOT-u Rafała Milczarskiego, przywrócenia do pracy Żelazik oraz zlikwidowania tzw. umów śmieciowych.

W pikiecie wzięło udział około 250 osób, a jej organizatorami były Związek Zawodowy Personelu Pokładowego i Lotniczego, Związek Zawodowy Pilotów Komunikacyjnych oraz Rada OPZZ Województwa Mazowieckiego. Pojawili się też między innymi członkowie Ruchu Sprawiedliwości Społecznej, partii Razem, Inicjatywy Pracowniczej, Pracowniczej Demokracji i Inicjatywy Polskiej. Demonstracja rozpoczęła się na skrzyżowaniu ul. Żwirki i Wigury oraz ul. 17 Stycznia, gdzie przewodniczący mazowieckich struktur OPZZ, Piotr Szumlewicz mówił o przyczynach protestu. Wskazywał na pogarszające się warunki pracy w PLL LOT, mówił o bezprawnych działaniach zarządu firmy, tłumacząc, że zgodnie z polskim prawem nie można z pracownikami zawierać umów niestandardowych, gdy są spełnione kodeksowe warunki umowy o pracę. Cytował fragmenty ustawy o związkach zawodowych i Konstytucji RP, wskazując, że prezes Milczarski lekceważy przepisy i działa nielegalnie. Krytykował też zarząd PLL LOT za cięcia wydatków na bezpieczeństwo i apelował do premiera, Mateusza Morawieckiego o pilną interwencję w firmie.

Głos zabrał też między innymi Piotr Ikonowicz z Ruchu Sprawiedliwości Społecznej, Alan Wysocki z Inicjatywy Polskiej i Hanna Gospodarczyk z Razem. Wszyscy piętnowali antypracowniczą politykę zarządu PLL LOT i domagali się przywrócenia do pracy Żelazik. Solidarność z protestującymi wyraził też Tadeusz Szymańczak, który reprezentował rolników z okolic Baranowa i którzy wbrew swojej woli mają zostać wysiedleni ze swoich domów ze względu na budowę Centralnego Portu Komunikacyjnego.

W czasie pikiety trwała uroczysta gala, z udziałem najwyższych urzędników państwowych, podczas której prezes PLL LOT opowiadał o swoich sukcesach. W jej trakcie odczytano listy pochwalne od premiera Morawieckiego i Jarosława Kaczyńskiego. Prezes PLL LOT chwalił się między innymi wymalowaniem w biało-czerwone barwy dwóch nowych, ogromnych samolotów. Prezes wskazywał też dobre wyniki finansowe firmy. Już po imprezie okazało się, że w jej trakcie odwołano kolejny samolot – tym razem do Toronto. Odwołania i spóźnienia samolotów są ostatnio plagą w PLL LOT, ale prezes nie odnosi się do oskarżeń o pogarszającą się sytuację funkcjonowania narodowego przewoźnika, ani do zarzutów o łamanie praw pracowniczych.

Agnieszka Mrozik

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

17 czerwca:

1789 - Stan trzeci ogłosił się Zgromadzeniem Narodowym, początek rewolucji we Francji.

1848 - Wiosna ludów: bombardowanie miasta przez wojska austriackie doprowadziło do kapitulacji powstania w Pradze.

1918 - Została założona Łotewska Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza (LSDSP).

1929 - Przybycie do Polski, na zaproszenie PPS, delegacji Międzynarodówki Socjalistycznej na czele z jej przewodniczącym Emilem Vandervelde.

1934 - Władze sanacyjne wydały dekret o utworzeniu w Berezie Kartuskiej "obozu izolacji dla osób zagrażających bezpieczeństwu i porządkowi publicznemu".

1936 - Urodził się Ken Loach, angielski reżyser, marksista, nagrodzony Złotą Palmą w Cannes za film "Wiatr buszujący w jęczmieniu".

1945 - Urodził się Ken Livingstone, polityk lewicowy, długoletni burmistrz Londynu, doradca H. Chaveza.

1991 - RPA: Zniesienie apartheidu

2004 - Zmarł Jacek Kuroń.