Pikieta pod PLL LOT

[2018-07-01 23:51:41]

30 czerwca bieżącego roku niedaleko siedziby PLL LOT odbyła się pikieta solidarnościową ze zwolnioną dyscyplinarnie przewodniczącą Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego, Moniką Żelazik. Protestujący domagali się przede wszystkim odwołania ze stanowiska prezesa LOT-u Rafała Milczarskiego, przywrócenia do pracy Żelazik oraz zlikwidowania tzw. umów śmieciowych.

W pikiecie wzięło udział około 250 osób, a jej organizatorami były Związek Zawodowy Personelu Pokładowego i Lotniczego, Związek Zawodowy Pilotów Komunikacyjnych oraz Rada OPZZ Województwa Mazowieckiego. Pojawili się też między innymi członkowie Ruchu Sprawiedliwości Społecznej, partii Razem, Inicjatywy Pracowniczej, Pracowniczej Demokracji i Inicjatywy Polskiej. Demonstracja rozpoczęła się na skrzyżowaniu ul. Żwirki i Wigury oraz ul. 17 Stycznia, gdzie przewodniczący mazowieckich struktur OPZZ, Piotr Szumlewicz mówił o przyczynach protestu. Wskazywał na pogarszające się warunki pracy w PLL LOT, mówił o bezprawnych działaniach zarządu firmy, tłumacząc, że zgodnie z polskim prawem nie można z pracownikami zawierać umów niestandardowych, gdy są spełnione kodeksowe warunki umowy o pracę. Cytował fragmenty ustawy o związkach zawodowych i Konstytucji RP, wskazując, że prezes Milczarski lekceważy przepisy i działa nielegalnie. Krytykował też zarząd PLL LOT za cięcia wydatków na bezpieczeństwo i apelował do premiera, Mateusza Morawieckiego o pilną interwencję w firmie.

Głos zabrał też między innymi Piotr Ikonowicz z Ruchu Sprawiedliwości Społecznej, Alan Wysocki z Inicjatywy Polskiej i Hanna Gospodarczyk z Razem. Wszyscy piętnowali antypracowniczą politykę zarządu PLL LOT i domagali się przywrócenia do pracy Żelazik. Solidarność z protestującymi wyraził też Tadeusz Szymańczak, który reprezentował rolników z okolic Baranowa i którzy wbrew swojej woli mają zostać wysiedleni ze swoich domów ze względu na budowę Centralnego Portu Komunikacyjnego.

W czasie pikiety trwała uroczysta gala, z udziałem najwyższych urzędników państwowych, podczas której prezes PLL LOT opowiadał o swoich sukcesach. W jej trakcie odczytano listy pochwalne od premiera Morawieckiego i Jarosława Kaczyńskiego. Prezes PLL LOT chwalił się między innymi wymalowaniem w biało-czerwone barwy dwóch nowych, ogromnych samolotów. Prezes wskazywał też dobre wyniki finansowe firmy. Już po imprezie okazało się, że w jej trakcie odwołano kolejny samolot – tym razem do Toronto. Odwołania i spóźnienia samolotów są ostatnio plagą w PLL LOT, ale prezes nie odnosi się do oskarżeń o pogarszającą się sytuację funkcjonowania narodowego przewoźnika, ani do zarzutów o łamanie praw pracowniczych.

Agnieszka Mrozik

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1898 - Urodził się Giuseppe Saragat, włoski polityk socjaldemokratyczny, ekonomista, minister spraw zagranicznych Republiki Włoskiej (1963-1964), prezydent Włoch (1964-1971).

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).