Pikieta pod PLL LOT

[2018-07-01 23:51:41]

30 czerwca bieżącego roku niedaleko siedziby PLL LOT odbyła się pikieta solidarnościową ze zwolnioną dyscyplinarnie przewodniczącą Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego, Moniką Żelazik. Protestujący domagali się przede wszystkim odwołania ze stanowiska prezesa LOT-u Rafała Milczarskiego, przywrócenia do pracy Żelazik oraz zlikwidowania tzw. umów śmieciowych.

W pikiecie wzięło udział około 250 osób, a jej organizatorami były Związek Zawodowy Personelu Pokładowego i Lotniczego, Związek Zawodowy Pilotów Komunikacyjnych oraz Rada OPZZ Województwa Mazowieckiego. Pojawili się też między innymi członkowie Ruchu Sprawiedliwości Społecznej, partii Razem, Inicjatywy Pracowniczej, Pracowniczej Demokracji i Inicjatywy Polskiej. Demonstracja rozpoczęła się na skrzyżowaniu ul. Żwirki i Wigury oraz ul. 17 Stycznia, gdzie przewodniczący mazowieckich struktur OPZZ, Piotr Szumlewicz mówił o przyczynach protestu. Wskazywał na pogarszające się warunki pracy w PLL LOT, mówił o bezprawnych działaniach zarządu firmy, tłumacząc, że zgodnie z polskim prawem nie można z pracownikami zawierać umów niestandardowych, gdy są spełnione kodeksowe warunki umowy o pracę. Cytował fragmenty ustawy o związkach zawodowych i Konstytucji RP, wskazując, że prezes Milczarski lekceważy przepisy i działa nielegalnie. Krytykował też zarząd PLL LOT za cięcia wydatków na bezpieczeństwo i apelował do premiera, Mateusza Morawieckiego o pilną interwencję w firmie.

Głos zabrał też między innymi Piotr Ikonowicz z Ruchu Sprawiedliwości Społecznej, Alan Wysocki z Inicjatywy Polskiej i Hanna Gospodarczyk z Razem. Wszyscy piętnowali antypracowniczą politykę zarządu PLL LOT i domagali się przywrócenia do pracy Żelazik. Solidarność z protestującymi wyraził też Tadeusz Szymańczak, który reprezentował rolników z okolic Baranowa i którzy wbrew swojej woli mają zostać wysiedleni ze swoich domów ze względu na budowę Centralnego Portu Komunikacyjnego.

W czasie pikiety trwała uroczysta gala, z udziałem najwyższych urzędników państwowych, podczas której prezes PLL LOT opowiadał o swoich sukcesach. W jej trakcie odczytano listy pochwalne od premiera Morawieckiego i Jarosława Kaczyńskiego. Prezes PLL LOT chwalił się między innymi wymalowaniem w biało-czerwone barwy dwóch nowych, ogromnych samolotów. Prezes wskazywał też dobre wyniki finansowe firmy. Już po imprezie okazało się, że w jej trakcie odwołano kolejny samolot – tym razem do Toronto. Odwołania i spóźnienia samolotów są ostatnio plagą w PLL LOT, ale prezes nie odnosi się do oskarżeń o pogarszającą się sytuację funkcjonowania narodowego przewoźnika, ani do zarzutów o łamanie praw pracowniczych.

Agnieszka Mrozik

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 lipca:

1870 - Rady Generalne zatwierdziły I Międzynarodówkę.

1921 - W Łodzi początek obrad XVIII Kongresu PPS, który przyjął nowy statut partii. Uchwalono, że PPS nie będzie brać udziału w rządach koalicyjnych z partiami burżuazyjnymi. Podjęto decyzję o wystąpieniu z II Międzynarodówki. PPS liczyło 55 tys. członków.

1936 - Hiszpania: W Katalonii, utworzona przez anarchistów "Żelazna Kolumna", licząca ponad tysiąc milicjantów, wyruszyła z Barcelony, by walczyć z frankistami.

1952 - Egipt: Rewolucja lipcowa - obalenie monarchii.

1961 - Nikaragua: Powstał Sandinistowski Front Wyzwolenia Narodowego (FSLN).

1974 - Grecja: Upadek prawicowego reżimu "czarnych pułkowników".

1993 - Szwadron śmierci dokonał masakry bezdomnych dzieci pod kościołem Candelária w Rio de Janeiro.