Powstała Związkowa Alternatywa

[2019-06-19 01:02:08]

Powstała nowa, ogólnopolska centrala związków zawodowych, Związkowa Alternatywa. Jej przewodniczącym został redaktor naszego portalu i do niedawna przewodniczący mazowieckich struktur OPZZ Piotr Szumlewicz, a wiceprzewodniczącą szefowa Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego, Monika Żelazik. W komisji rewizyjnej jest inny członek zarządu ZZPPiL Piotr Gołąbek oraz dziennikarka portalu strajk.eu, Małgorzata Kulbaczewska-Figat. Nowa centrala chce działać w wielu branżach i na terenie całego kraju.

Szumlewicz deklaruje, że Związkowa Alternatywa powstała, aby walczyć z niskimi płacami, gigantyczną skalą umów śmieciowych i brakiem stabilności zatrudnienia, niewypłacaniem pensji na czas, olbrzymimi nierównościami dochodowymi. Nowy związek chce też dotrzeć do tych segmentów rynku pracy, gdzie praktycznie nie działają organizacje związkowe jak budownictwo, ochrona czy gastronomia. Ważnym celem Związkowej Alternatywy ma być też walka o 2,5 razy wyższe płace za pracę w niedziele i święta niż za pracę w dni powszednie. Innym istotnym obszarem aktywności nowej centrali ma być walka z mobbingiem i dyskryminacją. Szumlewicz proponuje też zmianę usytuowania działaczy związkowych w zakładzie pracy i proponuje, aby związkowcy stali się delegowanymi przez związki zawodowe pracownikami Państwowej Inspekcji Pracy. Lider nowej centrali deklaruje, że chce odbudować zaufanie do związków zawodowych i dlatego opowiada się za pełną jawnością płac.

Nowa centrala krytycznie odnosi się do duopolu Solidarności i OPZZ, wskazując, że Solidarność jest przystawką rządu, kompromitującą ruch związkowy swoim ksenofobicznym przekazem, a OPZZ to skostniała instytucja, kolos na glinianych nogach skupiony przede wszystkim na sobie, a nie na ludziach pracy. Związkowa Alternatywa krytycznie ocenia też obecną władzę i deklaruje stanowcze działania przeciwko kolesiostwu, nepotyzmowi, nieudolnemu zarządzaniu w spółkach skarbu państwa i instytucjach publicznych oraz niszczeniu praworządności.

Agnieszka Mrozik

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30

25 lutego:

1944 - Powstała Centralizacja Stronnictw Demokratycznych, Socjalistycznych i Syndykalistycznych – porozumienie polityczne skupiające ugrupowania lewicowe: Robotniczą Partię Polskich Socjalistów, Polskie Stronnictwo Demokratyczne, Polską Ludową Akcję Niepod

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1986 - Prawicowy, filipiński dyktator Ferdinand Marcos został zmuszony do ucieczki z kraju. Funkcję prezydenta objęła liderka opozycji Corazon Aquino.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.