Spadek stopy bezrobocia w UE

[2019-07-02 00:03:20]

Eurostat przedstawił dane na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w maju bieżącego roku. Zgodnie z nimi bezrobocie w UE-28 spadło z 6,9% w maju 2018 roku do 6,3% w maju 2019 roku. W kwietniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 6,4%. W strefie euro poziom bezrobocia w maju 2018 roku wynosił 7,5%, a rok wcześniej 8,3%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 2,2%, w Niemczech – 3,1% i w Holandii – 3,3%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 18,1% (dane z marca bieżącego roku), w Hiszpanii – 13,6% i we Włoszech – 9,9%.

W ciągu ostatniego roku w 23 krajach UE odnotowano spadek stopy bezrobocia, w jednym stopa bezrobocia nie zmieniła się, a w czterech nastąpił wzrost liczby bezrobotnych. Największy spadek odnotowano w Grecji (z 20,2% do 18,1% między kwietniem 2018 i kwietniem 2019 r.), w Hiszpanii (z 15,4% do 13,6%) i na Cyprze (z 8,3% do 6,5%). Stopa bezrobocia nie zmieniła się w Austrii, a wzrosła w Szwecji, Danii, Polsce i Luksemburgu.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 15,1% do 14,3%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej było w Niemczech – 5,1%, w Holandii – 6,3% i w Czechach – 7,1%, a najwięcej w Grecji – 40,4% (w marcu), w Hiszpanii – 31,7% oraz we Włoszech – 30,5%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od maja 2018 roku do maja 2019 roku spadło z 6,6% do 6,1%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 7,1% do 6,6%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W maju bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 3,6% (rok wcześniej 3,8%).

Piotr Szumlewicz

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Arouet, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - USA: masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.