Spadek stopy bezrobocia w UE

[2019-07-02 00:03:20]

Eurostat przedstawił dane na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w maju bieżącego roku. Zgodnie z nimi bezrobocie w UE-28 spadło z 6,9% w maju 2018 roku do 6,3% w maju 2019 roku. W kwietniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 6,4%. W strefie euro poziom bezrobocia w maju 2018 roku wynosił 7,5%, a rok wcześniej 8,3%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 2,2%, w Niemczech – 3,1% i w Holandii – 3,3%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 18,1% (dane z marca bieżącego roku), w Hiszpanii – 13,6% i we Włoszech – 9,9%.

W ciągu ostatniego roku w 23 krajach UE odnotowano spadek stopy bezrobocia, w jednym stopa bezrobocia nie zmieniła się, a w czterech nastąpił wzrost liczby bezrobotnych. Największy spadek odnotowano w Grecji (z 20,2% do 18,1% między kwietniem 2018 i kwietniem 2019 r.), w Hiszpanii (z 15,4% do 13,6%) i na Cyprze (z 8,3% do 6,5%). Stopa bezrobocia nie zmieniła się w Austrii, a wzrosła w Szwecji, Danii, Polsce i Luksemburgu.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 15,1% do 14,3%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej było w Niemczech – 5,1%, w Holandii – 6,3% i w Czechach – 7,1%, a najwięcej w Grecji – 40,4% (w marcu), w Hiszpanii – 31,7% oraz we Włoszech – 30,5%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od maja 2018 roku do maja 2019 roku spadło z 6,6% do 6,1%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 7,1% do 6,6%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W maju bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 3,6% (rok wcześniej 3,8%).

Piotr Szumlewicz

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)