Związkowa Alternatywa chce radykalnego zwiększenia kompetencji PIP

[2019-09-13 23:48:36]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa postuluje zmianę zakres kompetencji Państwowej Inspekcji Pracy. Nowa centrala związkowa domaga się radykalnego wzrostu wydatków budżetowych na Państwową Inspekcję Pracy i przyznanie PIP nowych uprawnień, w tym prawa do automatycznej zmiany umów cywilno-prawnych na etaty.

ZA uważa też, że etatowi związkowcy powinni uzyskać wszystkie kompetencje inspektorów pracy i stać się częścią PIP.

Ponadto związkowcy chcą stworzenia w obrębie PIP służby mundurowej i działu prokuratorskiego, który mógłby podejmować szybkie działania wobec pracodawców szczególnie brutalnie łamiących prawa pracownicze. Chodziłoby tu między innymi o walkę z mobbingiem i dyskryminacją, łamanie przepisów BHP czy niewypłacanie wynagrodzeń pracownikom.

Piotr Szumlewicz

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1920 - Utworzono Tatarską Autonomiczną Socjalistyczną Republikę Radziecką.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.