Związkowa Alternatywa pisze do CBŚ w sprawie niezarejestrowanej agencji zatrudnienia

[2020-01-02 21:10:32]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa skierował wniosek do Centralnego Biura Śledczego o wszczęcie postępowania w sprawie wykroczenia popełnionego przez jordańską firmę Estarta Solutions, polegającego na prowadzeniu regulowanej działalności gospodarczej bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo zezwolenia. Estarta Solutions to firma prowadząca działalność w przedmiocie pośrednictwa pracy m.in. w Krakowie i na warszawskim Mordorze. Świadczy ona usługi m.in. dla krakowskiego oddziału Cisco Systems sp. z o.o. Estarta Solutions nie tylko działa bez rejestracji, ale też maskuje faktyczne zatrudnienie dla Cisco poprzez zmuszanie pracowników do przechodzenia na samozatrudnienie i pracy na fikcyjnych umowach cywilnoprawnych (zwanych potocznie B2B).

Na swojej stronie internetowej http://www.estartasolutions.com/ firma nie podaje adresu kontaktowego w Polsce. Faktyczna praca ma miejsce w biurze Cisco bądź ma charakter zdalny. Spółka nie posiada też rejestru w KRS. Zachodzi możliwość, iż Estarta prowadzi w Polsce faktyczną działalność bez rejestracji celem unikania płacenia podatków, składek na ZUS oraz omijania polskiego prawa pracy.

Śledztwo w tej sprawie jest również toczone przez inne organy administracji państwowej, w tym małopolską policję. Postępowanie było też prowadzone przez Małopolski Inspektorat Pracy w Krakowie, jednak zostało zakończone, gdyż ze względu na lukę ustawodawcy inspektor pracy uznał, że nie ma możliwości kontrolowania niezarejestrowanych w Polsce podmiotów gospodarczych, nawet jeżeli realnie operują na terenie Polski.

Zdaniem działaczy związkowych przyszłość tej sprawy będzie jednym z testów, na ile Polska jest państwem prawa. Niepokój związkowców budzi fakt, że niedawno Cisco Systems podpisała porozumienie o współpracy z Ministerstwem Cyfryzacji. Rządowi nie przeszkadzało, że współpracująca z nim firma kooperuje ze spółką, której działalność może budzić poważne wątpliwości prawne.

Piotr Szumlewicz

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1937 - Urodził się Edén Pastora, nikaraguański polityk, jeden z przywódców sandinistów, zwany Comandante Cero.

1957 - Urodził się Francis Wheen, znany brytyjski dziennikarz i pisarz. Autor m.in. "Jak brednie podbiły świat" i cenionej biografii Marksa.

1961 - Bojownicy z portugalsko-hiszpańskiego Iberyjskiego Rewolucyjnego Dyrektoriatu Wyzwolenia uprowadzili portugalski liniowiec „Santa Maria” z 350 członkami załogi i 586 pasażerami. Po 12 dniach uzyskali azyl polityczny w Brazylii.

1973 - Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych wydał wyrok w sprawie Roe v. Wade obalający antyaborcyjne prawo stanu Teksas, co dotyczy też pozostałych stanów.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.