Związkowa Alternatywa chce ograniczenia nierówności płacowych w firmach

[2020-05-12 12:56:35]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zaapelował o wprowadzenie przez rząd rozwiązań, które ograniczyłyby wzrost nierówności płacowych. Zdaniem związkowców "epidemie to czas wzrostu wykluczenia społecznego, bezrobocia i ubóstwa. To okres, w którym zazwyczaj rosną nierówności społeczne, a największe koszty kryzysu ponoszą osoby najuboższe". W swoim stanowisku ZA wskazuje, że jest to kwestia tym bardziej ważne, biorąc pod uwagę fakt, że "władze wydają olbrzymie środki pomocowe na wsparcie dla firm". Związek nie zgadza się, "by zarządy firm otrzymywały gigantyczne wynagrodzenia, a znaczna część pracowników miała pensje oscylujące wokół płacy minimalnej".

Dlatego Związkowa Alternatywa proponuje "wprowadzić zasadę, zgodnie z którą dochody najlepiej opłacanego menedżera danej firmy nie mogłyby przekraczać sześciokrotności zarobków najgorzej zarabiającego pracownika. Przy czym należałoby wprowadzić takie obostrzenia, aby zarobki kadry zarządzającej obejmowały wszelkie premie, nagrody i inne dodatki". Innymi słowy, gdyby najniżej opłacany pracownik zarabiał miesięcznie 3 tys. zł, to prezes mógłby otrzymywać maksimum 18 tys. zł. Chcąc podwyższyć swoją pensję do 30 tys. zł, prezes musiałby zwiększyć minimalne wynagrodzenie w firmie do 5 tys. zł. Oznacza to, że "gdyby sytuacja firmy była trudna, tak jak to obecnie ma miejsce w wielu przedsiębiorstwach, i prezes chciałby obniżyć pensje pracownikom, musiałby obniżyć honorarium również dla siebie".

AM

6 czerwca:

1880 - W Sieciechowie koło Radomia urodził się Norbert Barlicki, czołowy działacz PPS, poseł, wielotni przewodniczący CKW; zmarł w obozie KL Auschwitz.

1920 - Zjazd chłopski w Warszawie zorganizowany przez PSL "Wyzwolenie" wysunął postulaty reformy rolnej, nowych wyborów do sejmu i pokoju z bolszewicką Rosją.

1945 - 196 ukraińskich mieszkańców wsi Wierzchowiny na Lubelszczyźnie zostało zamordowanych przez zgrupowanie PAS NSZ pod dowództwem Mieczysława Pazderskiego ps. "Szary".

1982 - Liban: Do kraju wkroczyło 11 pancernych dywizji i 11 brygad piechoty izraelskiej, wspieranych przez 600 bojowych samolotów. Pierwszym celem były obozy uchodźców palestyńskich w strefie przygranicznej.

1993 - Hiszpania: w wyborach parlamentarnych ponownie zwyciężyła rządząca partia socjalistyczna (PSOE).

1994 - RPA przyjęto do Organizacji Jedności Afrykańskiej (OJA).

2013 - Rami al-Hamd Allah (Fatah) został premierem Autonomii Palestyńskiej.