Wciąż znaczny wzrost cen

[2020-06-15 12:21:38]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w maju 2020 roku. W stosunku do maju 2019 roku ceny wzrosły o 2,9%. Względem kwietnia bieżącego roku ceny zmniejszyły się o 0,2%.

W maju ceny usług były o 7,1% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,4%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,2%, a samej żywności o 6,5%. Znacząco wzrosły też koszty użytkowania mieszkania lub domu i nośniki energii – o 7,5%h, restauracji i hoteli – o 6,0%, zdrowia – o 5,7%, edukacji – o 4,8%. Spadły ceny transportu – o 12,8% oraz odzieży i obuwia – o 4,2%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił wysoki wzrost cen owoców – o 27,9%, pieczywa – 8,9%, ryżu – 7,8%, mleka – 7,6%, mięsa – 7,1%, w tym wędlin – 11,3%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – aż o 53,2% oraz usług finansowych świadczonych przez banki i inne instytucje – o 39,3%.

Piotr Szumlewicz

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

9 lipca:

1868 - Weszła w życie 14. poprawka do konstytucji USA, gwarantująca Afroamerykanom pełne prawa obywatelskie.

1920 - Sąd Okręgowy w Warszawie skazał komunistycznego posła Tadeusza Dąbala na 6 lat ciężkiego więzienia.

1932 - Zostało brutalnie zdławione antyrządowe powstanie leskie.

1937 - W Moskwie aresztowano i stracono Adolfa Warskiego, czołowego działacza KPP.

1939 - W więzieniu w Moskwie zmarła Maria Koszutska (pseud. Wera Kostrzewa), działaczka socjalistyczna i komunistyczna; członkini władz PPS-Lewicy; współzałożycielka KPP, członkini jej KC i Biura Politycznego KC.

1955 - Albert Einstein i Bertrand Russell podpisali w Londynie manifest przeciwko używaniu broni jądrowej.