Najnowszy sondaż wyborczy

[2022-11-18 11:52:55]

Według najnowszego sondażu Ipsos przeprowadzonego dla oko.press na czele listy najchętniej wybieranych partii lub koalicji wyborczych nadal pozostaje Prawo i Sprawiedliwość z 32% poparcia. Oznacza to 1 pkt procentowy poparcia mniej w stosunku do września. Na drugim miejscu utrzymuje się Koalicja Obywatelska z 27 % poparcia. Oznacza to wzrost w porównaniu z sytuacją sprzed 2 miesięcy o 1 pkt procentowy. Na trzecim miejscu wciąż utrzymuje się Polska 2050 Hołowni z 12% poparcia (spadek o 1 pkt proc.). Czwarte miejsce w sondażu zajmuje koalicja Lewicy (9%, 1 pkt więcej niż we wrześniu). Do sejmu wchodzą jeszcze Konfederacja z 6% poparcia (spadek o 1 pkt proc.) oraz PSL (5% poparcia, bez zmian w stosunku do września). Bez szans na wejście do sejmu pozostaje Agrounia, której sondaż daje 2% poparcia (bez zmian). Inną partię wybrałoby 1% ankietowanych, natomiast 6% z nich odpowiedziało, że w tej chwili trudno byłoby im określić się w stosunku do wyboru.

Gdybyśmy jednak pominęli te 6% wyborców, którzy są niezdecydowani co do partii, na którą chcieliby głosować, wyniki przedstawiałyby się następująco:
PiS 34%, PO 28,7%, Polska 2050 12,7%, Lewica 9,6%, Konfederacja 6,4%, PSL 5,3%, Agrounia 2,1% oraz inne partie 1,1%.

Wciąż utrzymują się znaczące różnice między głosowaniem osób po pięćdziesiątce a osobami przed pięćdziesiątką. Starsza część wyborców w niemal połowie (49%) ufa PiSowi, a dużo słabsze wyniki w tej grupie wyborców niż średnio notują Polska 2050, Lewica i Konfederacja, które z kolei są bardzo popularne w młodszej części wyborców. Poparcie dla Koalicji Obywatelskiej jest niezależne od wieku.

Artykuł ten zapowiada sondę, jaka ukazała się na łamach portalu.

Tomasz Rysz

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.