Prezydent od psich kup?

[2006-09-07 23:40:29]

W wielu państwach zachodniej Europy uporano się z problemem psich kup. W miastach stanęły specjalne kosze i dystrybutory jednorazowych woreczków, przeprowadzono też akcje edukacyjne, mające skłaniać właścicieli psów do sprzątania po swoich pupilach. Tu i ówdzie mniej lub bardziej oficjalne kampanie społeczne przybrały podobny charakter jak przedsięwzięcie Raczkowskiego.

Np. holenderskie flagi narodowe wbijane w psie odchody miały nie tylko szokować, ale i w przewrotny sposób odwoływać się do patriotyzmu posiadaczy psów (Dbaj o czystość swojego kraju!). Z drugiej strony, takie akcje mogą niewątpliwie służyć ośmieszaniu czy bezczeszczeniu. Np. w Stanach Zjednoczonych tajemniczy aktywiści wbijali w odchody psów chorągiewki z wizerunkiem prezydenta George'a W. Busha.

Jednak chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie może mieć wątpliwości, że happening Raczkowskiego przypomina ten pierwszy, a nie drugi przypadek. Dlatego Zieloni mają rację, gdy piszą, że artysta ścigany przez prokuraturę za dowcip, stał się "symbolem walki wolności z wszechogarniającą kontrolą państwa, rozsądku i krytycznego myślenia ze zidioceniem i służalczością". Czy to jednak wystarczający powód do startu w wyborach? To się jeszcze okaże. A pierwszym testem w tej sprawie będzie frekwencja na niedzielnej manifestacji.

Marek Tobolewski

Czy rysownik- prześmiewca Marek Raczkowski stanie w wyborcze szranki o fotel prezydenta Warszawy? Artystę, ściganego przez prokuraturę za radiową wypowiedź o wbijaniu polskich flag w psie odchody, chcą do tego namówić Zieloni 2004.

Raczkowski, rysujący m.in. do "Przekroju", od dawna walczy z zanieczyszczaniem przez psy ulic, chodników i trawników polskich miast. Rok temu w Krakowie wspierał miejską kampanię "Kraków wolny od psich Qp", ostatnio udostępnił swoje rysunki na prowadzoną w stolicy akcję "Psie sprawy Warszawy".

Kilka miesięcy temu Raczkowski gościł na antenie Radia TOK FM obok Jerzego Ubrana. Podczas emitowanej na żywo rozmowy powiedział, że wetknął 70 małych biało-czerwonych chorągiewek w psie kupy leżące na warszawskich trawnikach. Kilku oburzonych słuchaczy złożyło doniesienie o popełnieniu przestępstwa. Warszawska prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie znieważenia symboli narodowych, a sam Raczkowski był już na tę okoliczność przesłuchiwany przez policję.

Artysta odpowiedział na te działania w typowym dla siebie stylu. W "Przekroju" opublikował rysunek, na którym polska flaga wbita została w... miniaturę Sejmu RP (zob. grafika). Z kolei na łamach "Gazety Wyborczej" oświadczył, że jeśli pojawi się takie zapotrzebowanie społeczne, "jeśli sto osób stanie z transparentami", to będzie kandydował na prezydenta Warszawy.

Do tej właśnie wypowiedzi odwołują się Zieloni 2004, deklarujący, że są gotowi współtworzyć obywatelski komitet wyborczy Raczkowskiego. Aby przekonać go do startu w wyborach, wzywają wszystkich zainteresowanych, by najbliższą niedzielę (10.09) o godz. 13.00 przybyli pod stołeczny ratusz (pl. Bankowy 3/5) i stanęli pod transparentami "Marek Raczkowski na prezydenta Warszawy!"

Znaleźliśmy się w największym kryzysie politycznym od 1989 r. - piszą Zieloni 2004 w swoim stanowisku, zaznaczając, że jednym z jego przejawów jest "poczucie bezradności wobec absurdalnych posunięć władzy". Podkreślają, że polskiej demokracji służy dziś każde działanie, które przełamuje apatię. W realiach politycznych odbiegających od wszelkich standardów, warto sięgać po niestandardowe środki - uzasadniają.

W ostatnich wyborach Zieloni 2004 występowali w bloku z Socjaldemokracją Polską i Unią Pracy, teraz jednak nie weszli do porozumienia centrolewicy (SLD, SdPl, UP) z liberalną Partią Demokratyczną-demokraci.pl, które w warszawskich wyborach stawia na lidera SdPl Marka Borowskiego.

Przedsiębiorcze Państwo
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
23 marca (środa), godz. 19.00
Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Edukacja czy Indoktrynacja? Eksperci o podstawie programowej
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
22 marca (środa), godz. 17.00
NIE DAMY SIĘ PODZIELIĆ! SOLIDARNI PRZECIW RASIZMOWI - DEMONSTRACJA
Warszawa, Pomnik Kopernika, Krakowskie Przedmieście
18 marca (sobota), godz. 13.00-15.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 marca:

1794 - Tadeusz Kościuszko przybył do Krakowa.

1900 - We Frankfurcie nad Menem urodził się Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1927 - Polskie władze zelegalizowały partię Białoruska Włościańsko-Robotnicza Hromada.

1936 - W Krakowie odbył się solidarnościowy strajk protestacyjny przeciw brutalnej akcji policji w fabryce "Semperit"; doszło do starcia 20-tysięcznej demonstracji z policją; 10 osób zabitych.

1987 - Willy Brandt ustąpił z funkcji przewodniczącego Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD).