Prezydent od psich kup?

[2006-09-07 23:40:29]

W wielu państwach zachodniej Europy uporano się z problemem psich kup. W miastach stanęły specjalne kosze i dystrybutory jednorazowych woreczków, przeprowadzono też akcje edukacyjne, mające skłaniać właścicieli psów do sprzątania po swoich pupilach. Tu i ówdzie mniej lub bardziej oficjalne kampanie społeczne przybrały podobny charakter jak przedsięwzięcie Raczkowskiego.

Np. holenderskie flagi narodowe wbijane w psie odchody miały nie tylko szokować, ale i w przewrotny sposób odwoływać się do patriotyzmu posiadaczy psów (Dbaj o czystość swojego kraju!). Z drugiej strony, takie akcje mogą niewątpliwie służyć ośmieszaniu czy bezczeszczeniu. Np. w Stanach Zjednoczonych tajemniczy aktywiści wbijali w odchody psów chorągiewki z wizerunkiem prezydenta George'a W. Busha.

Jednak chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie może mieć wątpliwości, że happening Raczkowskiego przypomina ten pierwszy, a nie drugi przypadek. Dlatego Zieloni mają rację, gdy piszą, że artysta ścigany przez prokuraturę za dowcip, stał się "symbolem walki wolności z wszechogarniającą kontrolą państwa, rozsądku i krytycznego myślenia ze zidioceniem i służalczością". Czy to jednak wystarczający powód do startu w wyborach? To się jeszcze okaże. A pierwszym testem w tej sprawie będzie frekwencja na niedzielnej manifestacji.

Marek Tobolewski

Czy rysownik- prześmiewca Marek Raczkowski stanie w wyborcze szranki o fotel prezydenta Warszawy? Artystę, ściganego przez prokuraturę za radiową wypowiedź o wbijaniu polskich flag w psie odchody, chcą do tego namówić Zieloni 2004.

Raczkowski, rysujący m.in. do "Przekroju", od dawna walczy z zanieczyszczaniem przez psy ulic, chodników i trawników polskich miast. Rok temu w Krakowie wspierał miejską kampanię "Kraków wolny od psich Qp", ostatnio udostępnił swoje rysunki na prowadzoną w stolicy akcję "Psie sprawy Warszawy".

Kilka miesięcy temu Raczkowski gościł na antenie Radia TOK FM obok Jerzego Ubrana. Podczas emitowanej na żywo rozmowy powiedział, że wetknął 70 małych biało-czerwonych chorągiewek w psie kupy leżące na warszawskich trawnikach. Kilku oburzonych słuchaczy złożyło doniesienie o popełnieniu przestępstwa. Warszawska prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie znieważenia symboli narodowych, a sam Raczkowski był już na tę okoliczność przesłuchiwany przez policję.

Artysta odpowiedział na te działania w typowym dla siebie stylu. W "Przekroju" opublikował rysunek, na którym polska flaga wbita została w... miniaturę Sejmu RP (zob. grafika). Z kolei na łamach "Gazety Wyborczej" oświadczył, że jeśli pojawi się takie zapotrzebowanie społeczne, "jeśli sto osób stanie z transparentami", to będzie kandydował na prezydenta Warszawy.

Do tej właśnie wypowiedzi odwołują się Zieloni 2004, deklarujący, że są gotowi współtworzyć obywatelski komitet wyborczy Raczkowskiego. Aby przekonać go do startu w wyborach, wzywają wszystkich zainteresowanych, by najbliższą niedzielę (10.09) o godz. 13.00 przybyli pod stołeczny ratusz (pl. Bankowy 3/5) i stanęli pod transparentami "Marek Raczkowski na prezydenta Warszawy!"

Znaleźliśmy się w największym kryzysie politycznym od 1989 r. - piszą Zieloni 2004 w swoim stanowisku, zaznaczając, że jednym z jego przejawów jest "poczucie bezradności wobec absurdalnych posunięć władzy". Podkreślają, że polskiej demokracji służy dziś każde działanie, które przełamuje apatię. W realiach politycznych odbiegających od wszelkich standardów, warto sięgać po niestandardowe środki - uzasadniają.

W ostatnich wyborach Zieloni 2004 występowali w bloku z Socjaldemokracją Polską i Unią Pracy, teraz jednak nie weszli do porozumienia centrolewicy (SLD, SdPl, UP) z liberalną Partią Demokratyczną-demokraci.pl, które w warszawskich wyborach stawia na lidera SdPl Marka Borowskiego.

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst nastepny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za pośrednictwem aplikacji LewicaPL dla iOS i Androida:

Rolnictwo pod okupacją - spotkanie z Ashrafem Tahą
Poznań, "Zemsta", ul. Fredry 5/3a
24 września (środa) godz. 19:00
Oferta pracy!
Od zaraz
Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 16 października br.
LeftRadio - Lewicowe radio
NOWY NUMER MAGAZYNU "NIGDY WIĘCEJ"
wiosna-lato 2014
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.