Zjazd S - Krzaklewski na razie przegrywa

[2002-09-27 02:42:46]

Trzy kwadranse po północy ogłoszono wyniki pierwszej tury wyborów na przewodniczącego NSZZ "Solidarność" podczas zjazdu związku w Warszawie. Marian Krzaklewski przegrał w niej jednym głosem z Kazimierzem Grajcarkiem. Prócz ich obu do drugiej tury przeszedł także Józef Niemiec.

Kazimierz Grajcarek, który w pierwszej turze uzyskał 113 głosów, reprezentuje Region Podbeskidzie. W związku jest przewodniczącym sekretariatu górnictwa i energetyki. Marian Krzaklewski (112) szefuje "S" od lat jedenastu, a dotąd trzykrotnie wygrywał wybory. Józef Niemiec (100) to związkowiec z Rzeszowskiego, członek ścisłego kierownictwa związku (sekretarz Komisji Krajowej i zastępca Krzaklewskiego, choć - w przeciwieństwie to Andrzeja Śniadka - "nie w pełnym zakresie"), specjalista w zakresie polityki socjalnej i informacyjnej oraz integracji europejskiej.

Przed rozpoczęciem wyborów absolutorium otrzymały ustępujące władze (234 głosów za, 23 przeciw).

Krzaklewski mało mówił o polityce. Przeprosił za swój start w wyborach prezydentach i przykrościach, jakie spadły na związkowców za zaangażowanie w AWS. Podobnie jak Grajcarek, zapowiadał, że w przypadku prób pogwałcenia zbiorowych układów pracy zainicjuje zdecydowane przeciwdziałanie im, z argumentem strajkowym włącznie. Niemiec apelował o lepszą współpracę z mediami i obiecywał poprawę organizacji związku. Nastroje wśród delegatów - jak zauważył reporter "Rzeczpospolitej" - były bardziej bojowe. Od kandydatów domagali się jasnych deklaracji: "strajk, a nie zbieranie podpisów pod petycjami!".

Jan Janowski, delegat z Mazowsza, podczas pytań do kandydatów w momencie, gdy odbierano mu mikrofon, krzyknął: - Koleżanki i koledzy, nie głosujcie na Mariana Krzaklewskiego! Grajcarkowi wypominano przynależność do PZPR.

Pierwsza tura wyborów rozpoczęła po programie artystycznym z udziałem Jana Pietrzaka. Odpadł w niej tylko mało znany Roman Brzozowski (Region Opolski), który zgłosił swą kandydaturę jako ostatni i otrzymał zaledwie 4 głosy.

Zjazd rozpoczął się w czwartek i potrwa do soboty. Jego najważniejszym punktem są wybory przewodniczącego Komisji Krajowej. Dalszy ich ciąg zapowiadany jest na jutro. Komentatorzy spekulują na temat szans poszczególnych kandydatów i zastanawiają się, czy któryś z nich nie wycofa się z wyścigu. Zgodnie z ordynacją istnieje też możliwość, że wybory pozostaną nierozstrzygnięte, gdy żaden z kandydatów nie uzyska w ostatnim głosowaniu poparcia ponad połowy delegatów. Wówczas cała procedura zacznie się od nowa.

Marek Tobolewski

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).