"Ojciec Rydzyk" w filmie dokumentalnym

[2002-11-26 00:46:12]

Wczoraj wieczorem TVP wyemitowała film dokumentalny Jerzego Morawskiego Imperium ojca Rydzyka. Już przed jego emisją środowiska związane w Radiem Maryja zaczęły protestować przeciwko "szkalowaniu Ojca Dyrektora".

Czy ksenofobiczny duchowny z Torunia miał się faktycznie czego obawiać? Morawski usiłował dostać się za zasłonę milczenia, która otacza finansowe interesy ks. Rydzyka i jego rozgłośni. Dlaczego Radio Maryja, choć dysponuje gigantycznymi sumami pieniędzy, często pozyskanymi w niejasny sposób (vide zbiórka pieniędzy na Stocznię) - od lat nie płaci podatków? Dlaczego jego działalnością nie zainteresował się żaden Urząd Skarbowy? Na te pytania nikt nie chciał odpowiedzieć autorowi dokumentu.

Morawski przypomniał m.in. aferę związaną z przemytem poważnych sum pieniędzy do Niemiec. Pieniądze, wywiezione niezgodnie z prawem dewizowym, posłużyły do zakupu sprzętu dla radiostacji. Zakupy "legalizowano" przy pomocy fałszywych deklaracji darowizny - jako dary na cele kultowe były zwolnione z cła i podatku. Sprawa wyszła na jaw przypadkiem, po tym, jak z mieszkania jednej ze współpracowniczek radia ukradziono należące do radia pieniądze (217.000 marek niemieckich). Prokuratura umorzyła jednak wkrótce postępowanie - ze względu na przedawnienie sprawy.

W filmie bardzo krytycznie na temat ks. Rydzyka wypowiedział się m.in. inny redemptorysta, ks. Jerzy Galiński. Zaapelował on do zakonnika z Torunia o rezygnację z kierowania Radiem Maryja.

Radio Maryja do końca próbowało zablokować emisję reportażu. W tym celu stacja zaangażowała siły swoich słuchaczy i czytelników "Naszego Dziennika", których namawiano do wysyłania faksów i dzwonienia do Telewizji z protestami przeciw szkalowaniu dobrego imienia radia i z żądaniami natychmiastowego zdjęcia reportażu z ramówki telewizyjnej. Radio i "Nasz Dziennik" oskarżają TVP o złamanie prawa prasowego i karnego.

Specjalne oświadczenie z poparciem dla Radia Maryja i stwierdzeniem, że wszelkie ataki na Radio Maryja są zamachem na naszą narodową wolność, podpisało także 33 posłów i senatorów - głównie z Ligi Polskich Rodzin oraz Prawa i Sprawiedliwości. Wśród jego sygnatariuszy są m.in. Roman Giertych, Gabriel Janowski, Marek Jurek, Antoni Macierewicz i Zygmunt Wrzodak.

Wtorkowy Nasz Dziennik w odwecie przeprowadził kontr-śledztwo na temat twórców dokumentu. Nieformalny organ prasowy Radia Maryja ustalił m.in., że operator Mikołaj Nestorowicz, zwany przez dziennikarza ND Kolą "zaczął ostatnio pić i ręce mu się trzęsą, często jeździ z drugim operatorem", zaś w trakcie realizacji dokumentu "posłużono się m.in. kamerami wielkości guzika od ubrania, nieodbiegającymi od niego wyglądem".

Na temat Jerzego Morawskiego wypowiedział się drogą telefoniczną z Argentyny sam ks. Rydzyk, stwierdzając m.in.:

"Reżyser [...] to ktoś znany z wrogiego stosunku do Kościoła katolickiego, do duchowieństwa, specjalizujący się w niszczeniu duchowieństwa w mediach. [...] Nazwisko to widzieliśmy w prasie zagranicznej, w innych językach".

Morawski odrzuca oskarżenia Radia Maryja i jego zwolenników, traktując je jako niedorzeczne.

Także rzecznik TVP Jacek Snopkiewicz jest przekonany, że reportaż powstał zgodnie z prawem i zasadami sztuki dziennikarskiej. Rzecznik poinformował, że przed emisją filmu TVP próbowała się dowiedzieć, w jaki sposób Radio Maryja uznało film za niezgodny z prawem. Niestety kobieta, która odebrała telefon stwierdziła, że nie może połączyć z ojcem Rydzykiem ani z nikim, kto go zastępuje.

Paweł Kończyk
Adrian Zandberg

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard została pierwszą kobietą-premierem Australii.