"Ojciec Rydzyk" w filmie dokumentalnym

[2002-11-26 00:46:12]

Wczoraj wieczorem TVP wyemitowała film dokumentalny Jerzego Morawskiego Imperium ojca Rydzyka. Już przed jego emisją środowiska związane w Radiem Maryja zaczęły protestować przeciwko "szkalowaniu Ojca Dyrektora".

Czy ksenofobiczny duchowny z Torunia miał się faktycznie czego obawiać? Morawski usiłował dostać się za zasłonę milczenia, która otacza finansowe interesy ks. Rydzyka i jego rozgłośni. Dlaczego Radio Maryja, choć dysponuje gigantycznymi sumami pieniędzy, często pozyskanymi w niejasny sposób (vide zbiórka pieniędzy na Stocznię) - od lat nie płaci podatków? Dlaczego jego działalnością nie zainteresował się żaden Urząd Skarbowy? Na te pytania nikt nie chciał odpowiedzieć autorowi dokumentu.

Morawski przypomniał m.in. aferę związaną z przemytem poważnych sum pieniędzy do Niemiec. Pieniądze, wywiezione niezgodnie z prawem dewizowym, posłużyły do zakupu sprzętu dla radiostacji. Zakupy "legalizowano" przy pomocy fałszywych deklaracji darowizny - jako dary na cele kultowe były zwolnione z cła i podatku. Sprawa wyszła na jaw przypadkiem, po tym, jak z mieszkania jednej ze współpracowniczek radia ukradziono należące do radia pieniądze (217.000 marek niemieckich). Prokuratura umorzyła jednak wkrótce postępowanie - ze względu na przedawnienie sprawy.

W filmie bardzo krytycznie na temat ks. Rydzyka wypowiedział się m.in. inny redemptorysta, ks. Jerzy Galiński. Zaapelował on do zakonnika z Torunia o rezygnację z kierowania Radiem Maryja.

Radio Maryja do końca próbowało zablokować emisję reportażu. W tym celu stacja zaangażowała siły swoich słuchaczy i czytelników "Naszego Dziennika", których namawiano do wysyłania faksów i dzwonienia do Telewizji z protestami przeciw szkalowaniu dobrego imienia radia i z żądaniami natychmiastowego zdjęcia reportażu z ramówki telewizyjnej. Radio i "Nasz Dziennik" oskarżają TVP o złamanie prawa prasowego i karnego.

Specjalne oświadczenie z poparciem dla Radia Maryja i stwierdzeniem, że wszelkie ataki na Radio Maryja są zamachem na naszą narodową wolność, podpisało także 33 posłów i senatorów - głównie z Ligi Polskich Rodzin oraz Prawa i Sprawiedliwości. Wśród jego sygnatariuszy są m.in. Roman Giertych, Gabriel Janowski, Marek Jurek, Antoni Macierewicz i Zygmunt Wrzodak.

Wtorkowy Nasz Dziennik w odwecie przeprowadził kontr-śledztwo na temat twórców dokumentu. Nieformalny organ prasowy Radia Maryja ustalił m.in., że operator Mikołaj Nestorowicz, zwany przez dziennikarza ND Kolą "zaczął ostatnio pić i ręce mu się trzęsą, często jeździ z drugim operatorem", zaś w trakcie realizacji dokumentu "posłużono się m.in. kamerami wielkości guzika od ubrania, nieodbiegającymi od niego wyglądem".

Na temat Jerzego Morawskiego wypowiedział się drogą telefoniczną z Argentyny sam ks. Rydzyk, stwierdzając m.in.:

"Reżyser [...] to ktoś znany z wrogiego stosunku do Kościoła katolickiego, do duchowieństwa, specjalizujący się w niszczeniu duchowieństwa w mediach. [...] Nazwisko to widzieliśmy w prasie zagranicznej, w innych językach".

Morawski odrzuca oskarżenia Radia Maryja i jego zwolenników, traktując je jako niedorzeczne.

Także rzecznik TVP Jacek Snopkiewicz jest przekonany, że reportaż powstał zgodnie z prawem i zasadami sztuki dziennikarskiej. Rzecznik poinformował, że przed emisją filmu TVP próbowała się dowiedzieć, w jaki sposób Radio Maryja uznało film za niezgodny z prawem. Niestety kobieta, która odebrała telefon stwierdziła, że nie może połączyć z ojcem Rydzykiem ani z nikim, kto go zastępuje.

Paweł Kończyk
Adrian Zandberg

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst nastepny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za pośrednictwem aplikacji LewicaPL dla iOS i Androida:

Książka z dedykacją prof. Marii Szyszkowskiej do zdobycia na aukcji charytatywnej
17.07.2014 - 26.07.2014 (do godz 22:00)
LeftRadio - Lewicowe radio
NOWY NUMER MAGAZYNU "NIGDY WIĘCEJ"
wiosna-lato 2014
Wakacje w akcji - letni obóz feministyczny dla kobiet
baza ZHP w Drogomyślu koło Skoczowa (powiat cieszyński, woj. śląskie)
19 lipca - 1 sierpnia 2014
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada
Kontrnarracja wobec IPN
cbwydawnictwo.home pl
od zaraz

25 lipca:

1826 - W Rosji powieszono pięciu przywódców powstania dekabrystów. Dekabryści domagali się m.in. likwidacji pańszczyzny i wprowadzenia republiki.

1913 - Zmarł Stanisław Mendelson, jeden z założycieli kółek socjalistycznych w Warszawie, współzałożyciel II Międzynarodówki.

1923 - Powstała Karelska Autonomiczna Socjalistyczna Republika Radziecka.

1937 - Hiszpania: Kontrofensywa wojsk Republiki - początek bitwy nad Ebro.

1978 - Urodziła się Brytyjka Louise Brown, pierwsze dziecko z zapłodnienia in vitro.

1993 - Zakończenie obrad XXVI Kongresu PPS; przewodniczącym RN został Piotr Ikonowicz.

2007 - Pratibha Patil (Indyjski Kongres Narodowy) jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Indii.