"Ojciec Rydzyk" w filmie dokumentalnym

[2002-11-26 00:46:12]

Wczoraj wieczorem TVP wyemitowała film dokumentalny Jerzego Morawskiego Imperium ojca Rydzyka. Już przed jego emisją środowiska związane w Radiem Maryja zaczęły protestować przeciwko "szkalowaniu Ojca Dyrektora".

Czy ksenofobiczny duchowny z Torunia miał się faktycznie czego obawiać? Morawski usiłował dostać się za zasłonę milczenia, która otacza finansowe interesy ks. Rydzyka i jego rozgłośni. Dlaczego Radio Maryja, choć dysponuje gigantycznymi sumami pieniędzy, często pozyskanymi w niejasny sposób (vide zbiórka pieniędzy na Stocznię) - od lat nie płaci podatków? Dlaczego jego działalnością nie zainteresował się żaden Urząd Skarbowy? Na te pytania nikt nie chciał odpowiedzieć autorowi dokumentu.

Morawski przypomniał m.in. aferę związaną z przemytem poważnych sum pieniędzy do Niemiec. Pieniądze, wywiezione niezgodnie z prawem dewizowym, posłużyły do zakupu sprzętu dla radiostacji. Zakupy "legalizowano" przy pomocy fałszywych deklaracji darowizny - jako dary na cele kultowe były zwolnione z cła i podatku. Sprawa wyszła na jaw przypadkiem, po tym, jak z mieszkania jednej ze współpracowniczek radia ukradziono należące do radia pieniądze (217.000 marek niemieckich). Prokuratura umorzyła jednak wkrótce postępowanie - ze względu na przedawnienie sprawy.

W filmie bardzo krytycznie na temat ks. Rydzyka wypowiedział się m.in. inny redemptorysta, ks. Jerzy Galiński. Zaapelował on do zakonnika z Torunia o rezygnację z kierowania Radiem Maryja.

Radio Maryja do końca próbowało zablokować emisję reportażu. W tym celu stacja zaangażowała siły swoich słuchaczy i czytelników "Naszego Dziennika", których namawiano do wysyłania faksów i dzwonienia do Telewizji z protestami przeciw szkalowaniu dobrego imienia radia i z żądaniami natychmiastowego zdjęcia reportażu z ramówki telewizyjnej. Radio i "Nasz Dziennik" oskarżają TVP o złamanie prawa prasowego i karnego.

Specjalne oświadczenie z poparciem dla Radia Maryja i stwierdzeniem, że wszelkie ataki na Radio Maryja są zamachem na naszą narodową wolność, podpisało także 33 posłów i senatorów - głównie z Ligi Polskich Rodzin oraz Prawa i Sprawiedliwości. Wśród jego sygnatariuszy są m.in. Roman Giertych, Gabriel Janowski, Marek Jurek, Antoni Macierewicz i Zygmunt Wrzodak.

Wtorkowy Nasz Dziennik w odwecie przeprowadził kontr-śledztwo na temat twórców dokumentu. Nieformalny organ prasowy Radia Maryja ustalił m.in., że operator Mikołaj Nestorowicz, zwany przez dziennikarza ND Kolą "zaczął ostatnio pić i ręce mu się trzęsą, często jeździ z drugim operatorem", zaś w trakcie realizacji dokumentu "posłużono się m.in. kamerami wielkości guzika od ubrania, nieodbiegającymi od niego wyglądem".

Na temat Jerzego Morawskiego wypowiedział się drogą telefoniczną z Argentyny sam ks. Rydzyk, stwierdzając m.in.:

"Reżyser [...] to ktoś znany z wrogiego stosunku do Kościoła katolickiego, do duchowieństwa, specjalizujący się w niszczeniu duchowieństwa w mediach. [...] Nazwisko to widzieliśmy w prasie zagranicznej, w innych językach".

Morawski odrzuca oskarżenia Radia Maryja i jego zwolenników, traktując je jako niedorzeczne.

Także rzecznik TVP Jacek Snopkiewicz jest przekonany, że reportaż powstał zgodnie z prawem i zasadami sztuki dziennikarskiej. Rzecznik poinformował, że przed emisją filmu TVP próbowała się dowiedzieć, w jaki sposób Radio Maryja uznało film za niezgodny z prawem. Niestety kobieta, która odebrała telefon stwierdziła, że nie może połączyć z ojcem Rydzykiem ani z nikim, kto go zastępuje.

Paweł Kończyk
Adrian Zandberg

Przedsiębiorcze Państwo
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
23 marca (środa), godz. 19.00
Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Edukacja czy Indoktrynacja? Eksperci o podstawie programowej
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
22 marca (środa), godz. 17.00
NIE DAMY SIĘ PODZIELIĆ! SOLIDARNI PRZECIW RASIZMOWI - DEMONSTRACJA
Warszawa, Pomnik Kopernika, Krakowskie Przedmieście
18 marca (sobota), godz. 13.00-15.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 marca:

1794 - Tadeusz Kościuszko przybył do Krakowa.

1900 - We Frankfurcie nad Menem urodził się Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1927 - Polskie władze zelegalizowały partię Białoruska Włościańsko-Robotnicza Hromada.

1936 - W Krakowie odbył się solidarnościowy strajk protestacyjny przeciw brutalnej akcji policji w fabryce "Semperit"; doszło do starcia 20-tysięcznej demonstracji z policją; 10 osób zabitych.

1987 - Willy Brandt ustąpił z funkcji przewodniczącego Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD).