USA: Republikański senator wiceprezydentem Obamy?

[2008-06-20 23:50:16]

Wyznaczenie partnerem na liście polityka spoza własnej partii byłoby bez wątpienia posunięciem niecodziennym, ale nie bez precedensu. W 1864 roku ubiegający się o drugą kadencję Abraham Lincoln naznaczył Andrew Johnsona, demokratę, jedynego senatora z południa, który zaprotestował przeciwko secesji i uczetniczył aktywnie w rządzie Unii.

Osobiście nie sądzę jednak, aby Obama zdecydował się na podobny krok. A to właśnie z powodu pozycji Hagela w niemal każdej innej sprawie, niż Irak. Łatwo sobie wyobrazić reakcję milionów wyborców demokratycznych. To samo tyczy się spekulacji na temat możliwej kandydatury Joe Liebermana z ramienia republikanów. Poza poparciem polityki zagranicznej Busha senator z Connecticut plasuje się, wedle amerykańskich standardów rzecz jasna, na centrolewicy. A McCain ma wystarczająco wiele kłopotów z tymi, którzy zarzucają mu (bardzo przesadnie) ukryty liberalizm.

Najprawdopodobniej w listopadzie Obama/Jakiś-Inny-Demokrata zmierzą się z McCainem/Jakimś-Innym-Republikaninem. Obaj kandydaci na pewno będą dążyć do zrównoważenie ticketu, ale nie za cenę denerwowania swych podstawowych baz.

Bardziej prawdopodobnymi są inne spekulacje. Mianowicie o Hagelu jako sekretarzu obrony w nowej administracji (William Cohen u Clintona, Robert McNamara u Kennedy'ego i Johnsona, czy Henry L. Stimson u Franklina D. Roosevelta też nie należeli do partyjnych kolegów prezydenta).

Krzysztof Pacyński

Republikański senator Chuck Hagel z Nebraski publicznie oświadczył, iż przyjąłby ofertę kandydowania na wiceprezydenta od Baracka Obamy, gdyby taka padła.

Hagel był już wcześniej, w 2004 roku, uważany za potencjalnego partnera demokratycznego nominata, w tamtym wypadku Johna Kerry'ego.

Senator uchodzi za polityka o zdecydowanie konserwatywnych poglądach politycznych, zwłaszcza w kwestiach polityki społecznej i gospodarczej. Zarazem jednak jest czołowym oponentem polityki administracji Georg`a Busha ws. wojny w Iraku. Głosował co prawda za autoryzowaniem przez Kongres inwazji w listopadzie 2008 roku (jak wszyscy inni republikańscy senatorowie poza Lincolnem Chaffe'em), ale szybko stał się jej surowym krytykiem. Jako pierwszy republikanin w Senacie wezwał do wycofania wojsk.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.