USA: Republikański senator wiceprezydentem Obamy?

[2008-06-20 23:50:16]

Wyznaczenie partnerem na liście polityka spoza własnej partii byłoby bez wątpienia posunięciem niecodziennym, ale nie bez precedensu. W 1864 roku ubiegający się o drugą kadencję Abraham Lincoln naznaczył Andrew Johnsona, demokratę, jedynego senatora z południa, który zaprotestował przeciwko secesji i uczetniczył aktywnie w rządzie Unii.

Osobiście nie sądzę jednak, aby Obama zdecydował się na podobny krok. A to właśnie z powodu pozycji Hagela w niemal każdej innej sprawie, niż Irak. Łatwo sobie wyobrazić reakcję milionów wyborców demokratycznych. To samo tyczy się spekulacji na temat możliwej kandydatury Joe Liebermana z ramienia republikanów. Poza poparciem polityki zagranicznej Busha senator z Connecticut plasuje się, wedle amerykańskich standardów rzecz jasna, na centrolewicy. A McCain ma wystarczająco wiele kłopotów z tymi, którzy zarzucają mu (bardzo przesadnie) ukryty liberalizm.

Najprawdopodobniej w listopadzie Obama/Jakiś-Inny-Demokrata zmierzą się z McCainem/Jakimś-Innym-Republikaninem. Obaj kandydaci na pewno będą dążyć do zrównoważenie ticketu, ale nie za cenę denerwowania swych podstawowych baz.

Bardziej prawdopodobnymi są inne spekulacje. Mianowicie o Hagelu jako sekretarzu obrony w nowej administracji (William Cohen u Clintona, Robert McNamara u Kennedy'ego i Johnsona, czy Henry L. Stimson u Franklina D. Roosevelta też nie należeli do partyjnych kolegów prezydenta).

Krzysztof Pacyński

Republikański senator Chuck Hagel z Nebraski publicznie oświadczył, iż przyjąłby ofertę kandydowania na wiceprezydenta od Baracka Obamy, gdyby taka padła.

Hagel był już wcześniej, w 2004 roku, uważany za potencjalnego partnera demokratycznego nominata, w tamtym wypadku Johna Kerry'ego.

Senator uchodzi za polityka o zdecydowanie konserwatywnych poglądach politycznych, zwłaszcza w kwestiach polityki społecznej i gospodarczej. Zarazem jednak jest czołowym oponentem polityki administracji Georg`a Busha ws. wojny w Iraku. Głosował co prawda za autoryzowaniem przez Kongres inwazji w listopadzie 2008 roku (jak wszyscy inni republikańscy senatorowie poza Lincolnem Chaffe'em), ale szybko stał się jej surowym krytykiem. Jako pierwszy republikanin w Senacie wezwał do wycofania wojsk.

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

23 marca:

1794 - Tadeusz Kościuszko przybył do Krakowa.

1900 - We Frankfurcie nad Menem urodził się Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1927 - Polskie władze zelegalizowały partię Białoruska Włościańsko-Robotnicza Hromada.

1936 - W Krakowie odbył się solidarnościowy strajk protestacyjny przeciw brutalnej akcji policji w fabryce "Semperit"; doszło do starcia 20-tysięcznej demonstracji z policją; 10 osób zabitych.

1987 - Willy Brandt ustąpił z funkcji przewodniczącego Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD).