Gwinea: Rządy wojskowych

[2008-12-24 14:56:49]

Grupa wojskowych, która przejęła rządy po nagłej śmierci (22 grudnia br.) wieloletniego dyktatora Lansany Conté, odwołała wcześniejszą zapowiedź przeprowadzenia nowych wyborów w przeciągu 60 dni, jak stanowi konstytucja. Zamiast tego pozostanie u władzy do końca 2010 roku.

Przewodniczący parlamentu Aboubacar Somparé pozostał formalnie pełniącym obowiązki prezydenta, choć rzeczywista władza znajduje się w rękach tzw. Narodowej Rady na rzecz Demokracji i Rozwoju. Istnieją poważne obawy, iż junta będzie chciała pozostał dłużej u władzy, a obiecywane wybory okażą się przykrywką.

Unia Afrykańska i Unia Europejska potępiły przejęcie władzy przez wojsko i odwołanie wyborów, podczas gdy Stany Zjednoczone wyraziły zadowolenie z "demokratycznej tranformacji".

Krzysztof Pacyński

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.