Gwinea: Rządy wojskowych

[2008-12-24 14:56:49]

Grupa wojskowych, która przejęła rządy po nagłej śmierci (22 grudnia br.) wieloletniego dyktatora Lansany Conté, odwołała wcześniejszą zapowiedź przeprowadzenia nowych wyborów w przeciągu 60 dni, jak stanowi konstytucja. Zamiast tego pozostanie u władzy do końca 2010 roku.

Przewodniczący parlamentu Aboubacar Somparé pozostał formalnie pełniącym obowiązki prezydenta, choć rzeczywista władza znajduje się w rękach tzw. Narodowej Rady na rzecz Demokracji i Rozwoju. Istnieją poważne obawy, iż junta będzie chciała pozostał dłużej u władzy, a obiecywane wybory okażą się przykrywką.

Unia Afrykańska i Unia Europejska potępiły przejęcie władzy przez wojsko i odwołanie wyborów, podczas gdy Stany Zjednoczone wyraziły zadowolenie z "demokratycznej tranformacji".

Krzysztof Pacyński

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.