Gwinea: Rządy wojskowych

[2008-12-24 14:56:49]

Grupa wojskowych, która przejęła rządy po nagłej śmierci (22 grudnia br.) wieloletniego dyktatora Lansany Conté, odwołała wcześniejszą zapowiedź przeprowadzenia nowych wyborów w przeciągu 60 dni, jak stanowi konstytucja. Zamiast tego pozostanie u władzy do końca 2010 roku.

Przewodniczący parlamentu Aboubacar Somparé pozostał formalnie pełniącym obowiązki prezydenta, choć rzeczywista władza znajduje się w rękach tzw. Narodowej Rady na rzecz Demokracji i Rozwoju. Istnieją poważne obawy, iż junta będzie chciała pozostał dłużej u władzy, a obiecywane wybory okażą się przykrywką.

Unia Afrykańska i Unia Europejska potępiły przejęcie władzy przez wojsko i odwołanie wyborów, podczas gdy Stany Zjednoczone wyraziły zadowolenie z "demokratycznej tranformacji".

Krzysztof Pacyński

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.