Francja przyznaje się do zabicia afgańskich dzieci

[2010-04-29 20:31:53]

Armia francuska przyznała, że w ataku rakietowym w kontrolowanej przez talibów części Afganistanu zginęło czworo dzieci. Pocisk wystrzelono z bazy w prowincji Kapisa po tym, jak zostali Francuzi żołnierze zaatakowani. Rzecznik sił zbrojnych stwierdził, że dzieci zginęły w wymianie ognia, ale jednocześnie utrzymuje, że atakujący nie zdawali sobie sprawy z obecności cywilów w polu ostrzału.

Dziennikarka Al Dżaziry Hoda Abdel Hamid 29 kwietnia tak skomentowała tę sprawę: To zdarzyło się 6 kwietnia, ale wyszło na jaw dopiero dzisiaj, ponieważ, jak twierdzi rzecznik prasowy francuskiej armii, tak długo zajęło przeprowadzenie śledztwa (...) Oczekujemy mnóstwa oburzenia ze strony afgańskich urzędników i zwykłych ludzi w odpowiedzi na ten incydent. (…) Ataki takie, jak ten, gdzie giną cywile, są doskonałe dla talibskiej propagandy.

Jarosław Klebaniuk

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.