Palikot: Studia humanistyczne powinny być płatne

[2011-09-26 10:33:26]

Wraca stara śpiewka: neoliberalna obsesja utowarowienia edukacji. Janusz Palikot, neoliberał udający lewicową wrażliwość, proponuje hasło "wiedza to towar" i porównuje nieporównywalne wartości, sugerując, że np. mongolistykę i biochemię oraz ich przydatność dla gospodarki należy oceniać wg tych samych kryteriów. Nie ma dla niego znaczenia, że oceniać powinno się je raczej na bazie przydatności dla rozwoju społeczeństwa, co oznacza wyjście poza prymitywne i wulgarne ograniczenia wartości ekonomicznych, które w oderwaniu od kontekstu społecznego są pozbawione sensu. Niestety postępująca prywatyzacja i komercjalizacja edukacji stoją po stronie Palikota. Warto zapamiętać tę deklarację na 9 października. W końcu najliczniejszą grupą elektoratu jego będą studenci i ich rówieśnicy.

Łukasz Drozda

Janusz Palikot, lider Ruchu Palikota, w wywiadzie dla dzisiejszego wydania dziennika "Metro" wypowiedział się za odpłatnością za studia na kierunkach humanistycznych.

Mamy też pomysł na edukację. Nie może być tak, że studiowanie filozofii jest bezpłatne, a wieczorowe studia na politechnice są. Państwo powinno wyznaczać kierunki, które bez względu na formę własności uczelni są bezpłatne, bo dają szanse na pracę. Za darmo powinny być więc kierunki przydatne w biznesie, matematyka, przetwórstwo żywności, odnowa biologiczna, medycyna, informatyka. Za kierunki humanistyczne studenci powinni płacić, bo po nich młodzi idą na bezrobocie - powiedział Palikot.

Ponadto Palikot przedstawił wymarzony skład swojego ewentualnego rządu. Ministrem finansów miałby zostać Jerzy Hausner, resort edukacji miałaby objąć Magdalena Środa, a MSZ Adam Daniel Rotfeld.

Bartosz Machalica

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30
Spotkanie promocyjne książki "Modzelewski: Buntownik"
Warszawa, Kawiarnia-Księgarnia Radio Telewizja ul. gen. Andersa 29
3 marca (wtorek), godz. 18.00

28 lutego:

1925 - Urodził się Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

1947 - Incydent 28 lutego: w Tajpej na Tajwanie żołnierze otworzyli ogień do tłumu demonstrantów domagających się demokratyzacji życia publicznego.

1986 - W zamachu zginął Olof Palme, przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier Szwecji.