Warszawa: Eksmisja kobiety niepełnosprawnej umysłowo zablokowana

[2011-10-15 09:13:16]

14 października około 70 osób z Kancelarii Sprawiedliwości Społecznej, Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów, Komitetu Obrony Lokatorów i sąsiadów zablokowało eksmisję starszej kobiety chorej na schizofrenię paranoidalną. Jej były mąż, wojskowy porzucił kobietę wraz dwiema nieletnimi córkami, gdy zachorowała. Teraz grozi jej eksmisja ponieważ sąd, mimo jej niepełnosprawności, nie przyznał jej prawa do lokalu socjalnego.

Gdy o godzinie 14.00 do mieszkania na warszawskim Gocławiu (Praga Południe) przybył komornik Ireneusz Grobelny drogę zagrodziło mu kilkadziesiąt osób, w tym sąsiedzi eksmitowanej. Mimo próśb Piotra Ikonowicza z KSS komornik nie chciał wezwać lekarza, który by stwierdził czy osobę w złym stanie zdrowia można eksmitować. Przybyły na wezwanie policji lekarz uznał, że działania komornicze mogą grozić pogorszeniem stanu zdrowia, a nawet mogą stanowić zagrożenie dla życia eksmitowanej.

Po negocjacjach z udziałem wiceprzewodniczącego rady miasta stołecznego Warszawy Sebastiana Wierzbickiego z SLD, który zapewniał, że miasto postara się dla eksmitowanej o lokal socjalny, komornik zgodził się odroczyć eksmisję do 25 października do godziny 14.00.

Po nowelizacji prawa lokatorskiego uprawnienie do lokalu socjalnego utraciły między innymi osoby ubezwłasnowolnione zamieszkujące w zasobach prywatnych.

Agata Nosal

22 lipca:

1878 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.