Warszawa: Eksmisja kobiety niepełnosprawnej umysłowo zablokowana

[2011-10-15 09:13:16]

14 października około 70 osób z Kancelarii Sprawiedliwości Społecznej, Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów, Komitetu Obrony Lokatorów i sąsiadów zablokowało eksmisję starszej kobiety chorej na schizofrenię paranoidalną. Jej były mąż, wojskowy porzucił kobietę wraz dwiema nieletnimi córkami, gdy zachorowała. Teraz grozi jej eksmisja ponieważ sąd, mimo jej niepełnosprawności, nie przyznał jej prawa do lokalu socjalnego.

Gdy o godzinie 14.00 do mieszkania na warszawskim Gocławiu (Praga Południe) przybył komornik Ireneusz Grobelny drogę zagrodziło mu kilkadziesiąt osób, w tym sąsiedzi eksmitowanej. Mimo próśb Piotra Ikonowicza z KSS komornik nie chciał wezwać lekarza, który by stwierdził czy osobę w złym stanie zdrowia można eksmitować. Przybyły na wezwanie policji lekarz uznał, że działania komornicze mogą grozić pogorszeniem stanu zdrowia, a nawet mogą stanowić zagrożenie dla życia eksmitowanej.

Po negocjacjach z udziałem wiceprzewodniczącego rady miasta stołecznego Warszawy Sebastiana Wierzbickiego z SLD, który zapewniał, że miasto postara się dla eksmitowanej o lokal socjalny, komornik zgodził się odroczyć eksmisję do 25 października do godziny 14.00.

Po nowelizacji prawa lokatorskiego uprawnienie do lokalu socjalnego utraciły między innymi osoby ubezwłasnowolnione zamieszkujące w zasobach prywatnych.

Agata Nosal

Czy Morawiecki sprzedał emerytów banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1891 - Urodził się Earl Browder, sekretarz generalny Komunistycznej Partii USA w latach 1932-45.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.