Warszawa: Eksmisja kobiety niepełnosprawnej umysłowo zablokowana

[2011-10-15 09:13:16]

14 października około 70 osób z Kancelarii Sprawiedliwości Społecznej, Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów, Komitetu Obrony Lokatorów i sąsiadów zablokowało eksmisję starszej kobiety chorej na schizofrenię paranoidalną. Jej były mąż, wojskowy porzucił kobietę wraz dwiema nieletnimi córkami, gdy zachorowała. Teraz grozi jej eksmisja ponieważ sąd, mimo jej niepełnosprawności, nie przyznał jej prawa do lokalu socjalnego.

Gdy o godzinie 14.00 do mieszkania na warszawskim Gocławiu (Praga Południe) przybył komornik Ireneusz Grobelny drogę zagrodziło mu kilkadziesiąt osób, w tym sąsiedzi eksmitowanej. Mimo próśb Piotra Ikonowicza z KSS komornik nie chciał wezwać lekarza, który by stwierdził czy osobę w złym stanie zdrowia można eksmitować. Przybyły na wezwanie policji lekarz uznał, że działania komornicze mogą grozić pogorszeniem stanu zdrowia, a nawet mogą stanowić zagrożenie dla życia eksmitowanej.

Po negocjacjach z udziałem wiceprzewodniczącego rady miasta stołecznego Warszawy Sebastiana Wierzbickiego z SLD, który zapewniał, że miasto postara się dla eksmitowanej o lokal socjalny, komornik zgodził się odroczyć eksmisję do 25 października do godziny 14.00.

Po nowelizacji prawa lokatorskiego uprawnienie do lokalu socjalnego utraciły między innymi osoby ubezwłasnowolnione zamieszkujące w zasobach prywatnych.

Agata Nosal

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.