Warszawa: Eksmisja kobiety niepełnosprawnej umysłowo zablokowana

[2011-10-15 09:13:16]

14 października około 70 osób z Kancelarii Sprawiedliwości Społecznej, Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów, Komitetu Obrony Lokatorów i sąsiadów zablokowało eksmisję starszej kobiety chorej na schizofrenię paranoidalną. Jej były mąż, wojskowy porzucił kobietę wraz dwiema nieletnimi córkami, gdy zachorowała. Teraz grozi jej eksmisja ponieważ sąd, mimo jej niepełnosprawności, nie przyznał jej prawa do lokalu socjalnego.

Gdy o godzinie 14.00 do mieszkania na warszawskim Gocławiu (Praga Południe) przybył komornik Ireneusz Grobelny drogę zagrodziło mu kilkadziesiąt osób, w tym sąsiedzi eksmitowanej. Mimo próśb Piotra Ikonowicza z KSS komornik nie chciał wezwać lekarza, który by stwierdził czy osobę w złym stanie zdrowia można eksmitować. Przybyły na wezwanie policji lekarz uznał, że działania komornicze mogą grozić pogorszeniem stanu zdrowia, a nawet mogą stanowić zagrożenie dla życia eksmitowanej.

Po negocjacjach z udziałem wiceprzewodniczącego rady miasta stołecznego Warszawy Sebastiana Wierzbickiego z SLD, który zapewniał, że miasto postara się dla eksmitowanej o lokal socjalny, komornik zgodził się odroczyć eksmisję do 25 października do godziny 14.00.

Po nowelizacji prawa lokatorskiego uprawnienie do lokalu socjalnego utraciły między innymi osoby ubezwłasnowolnione zamieszkujące w zasobach prywatnych.

Agata Nosal

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.