Grecja: Walki pod parlamentem, KKE po stronie policji

[2011-10-21 11:01:47]

Do dużych stać demonstrantów z policją doszło podczas demonstracji 20 października przeciwko cięciom budżetowym w Grecji. Kilkaset tysięcy osób demonstrowało w Atenach, przed budynkiem parlamentu, w którym głosowany był kolejny etap planu oszczędnościowego.

Do sprzeciwu wobec działań rządu wezwały związki zawodowe oraz organizacje lewicowe.

Przed parlamentem doszło również do starcia między anarchistami i uczestnikami demonstracji różnych grup lewicowych, a bojówka chroniącą polityków Komunistycznej Partii Grecji (KKE) oraz funkcjonariuszy związku zawodowego PAME. Bojówka dopuszczała do placu jedynie demonstrantów należących do stalinowskiej KKE.

Ochroniarze polityków działali wspólnie z policją, której wskazywali demonstrantów, którzy z nimi walczyli.

Anarchiści oraz członkowie różnych grup lewicowych odpowiedzieli rzucając kamieniami zarówno w policje jak i bojówkarzy, z których co najmniej dwóch zostało poważnie rannych.

W wyniku zatrucia gazem łzawiącym zginął 53 letni robotnik, uczestnik ateńskiej demonstracji, członek związku zawodowego PAME. Według lekarzy nie żył już gdy nadjechała karetka. Prokuratura wszczęła postępowanie w tej sprawie. Twierdzenia policji jakoby związkowiec zginął od uderzenia kamieniem okazały się fałszywe.

Do późnego wieczora trwały walki miedzy związkowcami i lewicowcami a policją w różnych częściach miasta. Protestującym w co najmniej kilku przypadkach udało się odbić zatrzymanych. Część zepchniętych przez policję demonstrantów zabarykadowała się na jednej ze stacji metra. Policja nie zdecydowała się na szturm.

Do starć doszło również w Joaninie, gdzie ochrona wiecu PAME zablokowała dostęp do placu około 600 demonstrantom z innych związków zawodowych, głównie anarchosyndykalistycznego ESE oraz ludziom z ruchu "oburzonych". W wyniku starcia rannych zostało 4 członków PAME i jeden z "oburzonych".

Pomimo protestów głosami parlamentarzystów PASOK - centrowego, rządzącego Panhelleńskiego Ruchu Socjalistycznego, plan cięć został zaakceptowany. Częśc deputowanych PASOK deklarowała jednak, że jest to ostatni etap cięć, który popierają.

Piotr Ciszewski

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1923 - W Bninie urodziła się Wisława Szymborska, poetka, eseistka i krytyk literacki, tłumacz, felietonistka; członek Stowarzyszenia Pisarzy Polskich i Polskiej Akademii Umiejętności, laureatka literackiej Nagrody Nobla (1996).

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich ludności murzyńskiej w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.