Grecja: Walki pod parlamentem, KKE po stronie policji

[2011-10-21 11:01:47]

Do dużych stać demonstrantów z policją doszło podczas demonstracji 20 października przeciwko cięciom budżetowym w Grecji. Kilkaset tysięcy osób demonstrowało w Atenach, przed budynkiem parlamentu, w którym głosowany był kolejny etap planu oszczędnościowego.

Do sprzeciwu wobec działań rządu wezwały związki zawodowe oraz organizacje lewicowe.

Przed parlamentem doszło również do starcia między anarchistami i uczestnikami demonstracji różnych grup lewicowych, a bojówka chroniącą polityków Komunistycznej Partii Grecji (KKE) oraz funkcjonariuszy związku zawodowego PAME. Bojówka dopuszczała do placu jedynie demonstrantów należących do stalinowskiej KKE.

Ochroniarze polityków działali wspólnie z policją, której wskazywali demonstrantów, którzy z nimi walczyli.

Anarchiści oraz członkowie różnych grup lewicowych odpowiedzieli rzucając kamieniami zarówno w policje jak i bojówkarzy, z których co najmniej dwóch zostało poważnie rannych.

W wyniku zatrucia gazem łzawiącym zginął 53 letni robotnik, uczestnik ateńskiej demonstracji, członek związku zawodowego PAME. Według lekarzy nie żył już gdy nadjechała karetka. Prokuratura wszczęła postępowanie w tej sprawie. Twierdzenia policji jakoby związkowiec zginął od uderzenia kamieniem okazały się fałszywe.

Do późnego wieczora trwały walki miedzy związkowcami i lewicowcami a policją w różnych częściach miasta. Protestującym w co najmniej kilku przypadkach udało się odbić zatrzymanych. Część zepchniętych przez policję demonstrantów zabarykadowała się na jednej ze stacji metra. Policja nie zdecydowała się na szturm.

Do starć doszło również w Joaninie, gdzie ochrona wiecu PAME zablokowała dostęp do placu około 600 demonstrantom z innych związków zawodowych, głównie anarchosyndykalistycznego ESE oraz ludziom z ruchu "oburzonych". W wyniku starcia rannych zostało 4 członków PAME i jeden z "oburzonych".

Pomimo protestów głosami parlamentarzystów PASOK - centrowego, rządzącego Panhelleńskiego Ruchu Socjalistycznego, plan cięć został zaakceptowany. Częśc deputowanych PASOK deklarowała jednak, że jest to ostatni etap cięć, który popierają.

Piotr Ciszewski

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 czerwca:

1611 - W lochach wileńskiego ratusza wykonano wyrok śmierci na włoskim kalwiniście Franco de Franco, który został w Polsce skazany na śmierć ze względów wyznaniowych.

1924 - Zmarł Franciszek Stefczyk, działacz spółdzielczy, nauczyciel. W 1889 założył pierwszą na ziemiach polskich wiejską kasą oszczędnościowo-pożyczkową.

1935 - Senegal: Obradował pierwszy kongres Senegalskiej Partii Socjalistycznej.

1960 - Kongo uzyskało niepodległość od Belgii.

1966 - USA: Powstała National Organization for Women (NOW), największa amerykańska organizacja feministyczna.

1980 - Zmarła Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

2005 - Hiszpania: Parlament przyjął ustawę legalizującą małżeństwa par homoseksualnych.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, jeden z głównych teoretyków współczesnego społecznego anarchizmu.

2017 - Niemcy: Zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.