Grecja: Walki pod parlamentem, KKE po stronie policji

[2011-10-21 11:01:47]

Do dużych stać demonstrantów z policją doszło podczas demonstracji 20 października przeciwko cięciom budżetowym w Grecji. Kilkaset tysięcy osób demonstrowało w Atenach, przed budynkiem parlamentu, w którym głosowany był kolejny etap planu oszczędnościowego.

Do sprzeciwu wobec działań rządu wezwały związki zawodowe oraz organizacje lewicowe.

Przed parlamentem doszło również do starcia między anarchistami i uczestnikami demonstracji różnych grup lewicowych, a bojówka chroniącą polityków Komunistycznej Partii Grecji (KKE) oraz funkcjonariuszy związku zawodowego PAME. Bojówka dopuszczała do placu jedynie demonstrantów należących do stalinowskiej KKE.

Ochroniarze polityków działali wspólnie z policją, której wskazywali demonstrantów, którzy z nimi walczyli.

Anarchiści oraz członkowie różnych grup lewicowych odpowiedzieli rzucając kamieniami zarówno w policje jak i bojówkarzy, z których co najmniej dwóch zostało poważnie rannych.

W wyniku zatrucia gazem łzawiącym zginął 53 letni robotnik, uczestnik ateńskiej demonstracji, członek związku zawodowego PAME. Według lekarzy nie żył już gdy nadjechała karetka. Prokuratura wszczęła postępowanie w tej sprawie. Twierdzenia policji jakoby związkowiec zginął od uderzenia kamieniem okazały się fałszywe.

Do późnego wieczora trwały walki miedzy związkowcami i lewicowcami a policją w różnych częściach miasta. Protestującym w co najmniej kilku przypadkach udało się odbić zatrzymanych. Część zepchniętych przez policję demonstrantów zabarykadowała się na jednej ze stacji metra. Policja nie zdecydowała się na szturm.

Do starć doszło również w Joaninie, gdzie ochrona wiecu PAME zablokowała dostęp do placu około 600 demonstrantom z innych związków zawodowych, głównie anarchosyndykalistycznego ESE oraz ludziom z ruchu "oburzonych". W wyniku starcia rannych zostało 4 członków PAME i jeden z "oburzonych".

Pomimo protestów głosami parlamentarzystów PASOK - centrowego, rządzącego Panhelleńskiego Ruchu Socjalistycznego, plan cięć został zaakceptowany. Częśc deputowanych PASOK deklarowała jednak, że jest to ostatni etap cięć, który popierają.

Piotr Ciszewski

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.