Nowy przywódca szwedzkich socjaldemokratów

[2012-01-27 21:54:39]

Szef związku zawodowego branży metalowej Stefan Löfven (na zdjęciu) został nowym przewodniczącym szwedzkiej Partii Socjaldemokratycznej. Jest związkowcem, w odróżnieniu od poprzednich liderów szwedzkiej lewicy nie zasiada w parlamencie.

22 stycznia, po niecałym roku pełnienia funkcji, do dymisji podał się dotychczasowy przewodniczący socjaldemokratów Hakan Juholt. Podczas jego kadencji partia miała najniższe notowania od lat. W styczniu ugrupowanie popierało zaledwie 23,6 proc. wyborców, choć Partia Socjaldemokratyczna tworzyła większość rządów w Szwecji, ciesząc się zaufaniem 40-50 proc. wyborów. Od dwóch kadencji partia znajduje się w opozycji, a Szwecją rządzi koalicja centroprawicowa.

Stefan Löfven urodził się 21 lipca 1957 roku w Sztokholmie. Z zawodu spawacz, od wczesnej młodości w związku zawodowym pracowników branży metalurgicznej IF Metall. Od 1995 r. zatrudniony w centrali związku, od 1998 roku sekretarz związku ds. międzynarodowych, od 1999 r. szef wydziału organizacyjnego. W 2001 został wybrany na zastępcę przewodniczącego związku, a w listopadzie 2005 kongres IF Metall wybrał go na przewodniczącego.

Eksperci uważają, że jest to dosyć dobry wybór, bo nikt z głównych polityków szwedzkiej lewicy nie cieszy się wysokim poparciem, a partia jest podzielona na frakcje i skłócona. W opinii komentatorów Löfven może zewrzeć szeregi socjaldemokratów i pomóc w skupieniu się na programie.

Fot. Wikimedia Commons

Piotr Szumlewicz

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1952 - W Hopkinsville urodziła się bell hooks ( właśc. Gloria Jean Watkins) amerykańska pisarka, poetka, feministka „trzeciej fali”, jedna z czołowych przedstawicielek czarnego feminizmu.

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.