Nowy przywódca szwedzkich socjaldemokratów

[2012-01-27 21:54:39]

Szef związku zawodowego branży metalowej Stefan Löfven (na zdjęciu) został nowym przewodniczącym szwedzkiej Partii Socjaldemokratycznej. Jest związkowcem, w odróżnieniu od poprzednich liderów szwedzkiej lewicy nie zasiada w parlamencie.

22 stycznia, po niecałym roku pełnienia funkcji, do dymisji podał się dotychczasowy przewodniczący socjaldemokratów Hakan Juholt. Podczas jego kadencji partia miała najniższe notowania od lat. W styczniu ugrupowanie popierało zaledwie 23,6 proc. wyborców, choć Partia Socjaldemokratyczna tworzyła większość rządów w Szwecji, ciesząc się zaufaniem 40-50 proc. wyborów. Od dwóch kadencji partia znajduje się w opozycji, a Szwecją rządzi koalicja centroprawicowa.

Stefan Löfven urodził się 21 lipca 1957 roku w Sztokholmie. Z zawodu spawacz, od wczesnej młodości w związku zawodowym pracowników branży metalurgicznej IF Metall. Od 1995 r. zatrudniony w centrali związku, od 1998 roku sekretarz związku ds. międzynarodowych, od 1999 r. szef wydziału organizacyjnego. W 2001 został wybrany na zastępcę przewodniczącego związku, a w listopadzie 2005 kongres IF Metall wybrał go na przewodniczącego.

Eksperci uważają, że jest to dosyć dobry wybór, bo nikt z głównych polityków szwedzkiej lewicy nie cieszy się wysokim poparciem, a partia jest podzielona na frakcje i skłócona. W opinii komentatorów Löfven może zewrzeć szeregi socjaldemokratów i pomóc w skupieniu się na programie.

Fot. Wikimedia Commons

Piotr Szumlewicz

Weekend Antykapitalizmu 2022
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115 (blisko stacji metra Ratusz)
11 czerwca (sobota) 14:30 – 12 czerwca (niedziela) 19:30
PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

28 maja:

1871 - Upadek Komuny Paryskiej.

1899 - W Jenisiejsku na Syberii urodziła się Irena Krzywicka (z domu Goldberg) polska feministyczna pisarka, publicystka i tłumaczka. Współpracowniczka Tadeusza Boya-Żeleńskiego, propagatorka świadomego macierzyństwa.

1964 - Powstała Organizacja Wyzwolenia Palestyny (OWP).

2009 - Zmarł Jan Zaciura, polityk, związkowiec, prezes ZNP.