Społeczeństwo popiera prawo do aborcji

[2005-02-25 01:22:25]

Jak pokazały wyniki sondażu przeprowadzonego przez CBOS większość Polaków popiera legalność aborcji. Prawo kobiety do decydowania o ciąży do 12 jej tygodnia uznaje 57 proc. ankietowanych, przeciwnego zdania jest 31 proc. respondentów.

Są również przypadki, w których nawet zadeklarowani przeciwnicy przerywania ciąży dopuszczają możliwość aborcji. Prawo do przerywania ciąży jest uznawane przez polskie społeczeństwo gdy zagrożone jest życie (88 proc.) lub zdrowie (80 proc.) matki, gdy ciąża jest wynikiem gwałtu, kazirodztwa (77 proc.). 66 proc. badanych akceptuje aborcję, gdy wiadomo, że dziecko urodzi się upośledzone. 42 proc. Polaków uważa, że przerywanie ciąży powinno być legalne, gdy kobieta jest w trudnej sytuacji materialnej, a 36 proc. - gdy jest w trudnej sytuacji osobistej.

Ponadto 79 proc. ankietowanych jest za wprowadzeniem edukacji seksualnej do szkół. Zaś 76 proc. respondentów popiera dopuszczalność zapłodnień in vitro.

Wyniki tego sondażu pokazują, iż w polskim społeczeństwie aborcja i inne postępowe postulaty społeczne cieszą się sporym poparciem. Szkoda tylko, iż szansa na ich wprowadzenie została chwilowo zaprzepaszczona przez lekceważenie tych kwestii przez cześć parlamentarnej lewicy. Na deser zaś społeczeństwo otrzymało solenne zapewnienie marszałka Cimoszewicza, iż sejm nie odważy się już zajmować takimi „głupotami”.

Jednak ci wszyscy którzy uważają, iż wymienione wyżej kwestie są ważnymi problemami społecznymi powinni zjawić się w niedziele 6 marca o godzinie 12.00 na Placu Trzech Krzyży. Po to aby zademonstrować polskiemu sejmowi, iż nie ma consensusu w sprawach światopoglądowych, które jak pokazuje sondaż zostały uregulowane zgodnie z opinią mniejszości polskiego społeczeństwa.

Trzeba pokazać rządzącym, iż kwestie światopoglądowe nie są tzw. tematem zastępczym. Takim tematem jest lustracja, która ma na celu odciągniecie obywateli od wszystkich palących spraw zarówno światopoglądowych, jak i ekonomicznych. Trzeba mieć nadzieje iż 6 marca lewica przekaże czytelne przesłanie dotyczące nierozerwalności tych postulatów, które w wielu wypadkach zazębiają się bardzo wyraźnie.

Bartosz Machalica

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - USA: Miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2008 - Fernando Lugo (APC) wygrał wybory prezydenckie w Paragwaju.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.